Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pápež žiada nevojenské riešenie situácie v Sýrii, Rusko to vidí inak

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Pápež František dnes vyzval na ukončenie utrpenia obyvateľstva Sýrie a Iraku bez použitia vojenskej sily. Hlava katolíckej cirkvi to uviedla v prejave na Vatikánom organizovanom zasadaní o humanitárnej kríze v tomto regióne, informovala agentúra DPA.

František v roku 2013 v liste adresovanom ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi vystúpil proti "bezvýslednej snahe o vojenské riešenie". Výzva sa týkala všetkých účastníkov summitu skupiny G20, ktorý sa vtedy konal v Petrohrade.

"Je treba nájsť nenásilné riešenie, pretože násilie plodí iba ďalšie násilie. Medzinárodné spoločenstvo však zrejme nedokáže nájsť primerané riešenia, zatiaľ čo pašeráci zbraní naďalej pokračujú vo svojej činnosti a distribuujú zbrane, ktoré sú poškvrnené krvou nevinných ľudí," uviedol pápež.

"Nemôžem obísť otázku závažného ubližovania kresťanským komunitám v Sýrii a Iraku, kde čelí prenasledovaniu mnoho našich bratov a sestier kvôli vierovyznaniu. Títo ľudia sú vytláčaní zo svojej vlasti, väznení alebo dokonca vraždení," podotkol František ohľadom tejto akútnej situácie.

Vojenská pomoc Sýrii má odvrátiť totálnu katastrofu v tomto regióne

Cieľom ruskej vojenskej pomoci Sýrii je boj s terorizmom, zachovanie sýrskej štátnosti a odvrátenie totálnej katastrofy v tejto oblasti, uviedlo dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Hovorkyňa ministerstva Maria Zacharovová na dnešnej tlačovej konferencii uviedla, že Moskva je ochotná zdieľať so Spojenými štátmi informácie o svojej vojenskej pomoci sýrskym vládnym silám prostredníctvom "príslušných kanálov" a kritizovala vládu vo Washingtone za to, že o týchto otázkach diskutuje verejne cez médiá.

Rusko opakovane vyhlásilo, že v Sýrii sa nachádzajú jeho vojenskí špecialisti, ktorí pomáhajú tamojšej armáde s používaním výzbroje a vybavenia poskytnutého Moskvou. Ruské ministerstvo zahraničných veci i Kremeľ viackrát otvorene zdôraznili, že Rusko podporuje Damask v boji proti terorizmu.

Spojené štáty podľa Pentagónu vítajú účasť Ruska v celkovom ťažení proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku, avšak nie v prípade, ak tým dochádza k vojenskej podpore sýrskej vlády.

Pri náletoch vládnych síl zahynulo v Aleppe najmenej 47 ľudí

Najmenej 47 ľudí zahynulo pri náletoch sýrskych vládnych síl, ku ktorým došlo v stredu a dnes v severosýrskom meste Aleppo na územiach ovládaných povstalcami bojujúcimi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Informovala o tom agentúra Reuters. Hovorca záchranárov zasahujúcich v zasiahnutých štvrtiach Aleppa uviedol, že mŕtvych bolo vyše 60 a išlo výlučne o civilistov. 
Aleppo, ktoré bolo pred vypuknutím občianskej vojny v roku 2011 komerčnou metropolou Sýrie, je už dlhší čas vojnovou zónou. Časť mesta kontroluje sýrska armáda, časť povstalecké sily.

 

Viac o téme: PomocSýriaPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu