Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Krvavý konflikt nekončí: Na východe Ukrajiny zomierali ďalší ľudia

Proruský rebel na letisku v Donecku Zobraziť galériu (2)
Proruský rebel na letisku v Donecku (Zdroj: SITA)

KYJEV / MOSKVA - Na východe Ukrajiny pokračujú ozbrojené incidenty medzi vládnymi silami a proruskými separatistami, a to aj napriek februárovým dohodám z Minsku, ktoré mali v nepokojnej oblasti nastoliť pokoj zbraní. Podľa Kyjeva a povstalcov, ktorí sa vzájomne obviňujú z porušovania prímeria, prišli v uplynulých 24 hodinách o život ďalší dvaja ľudia a najmenej 34 utrpelo zranenia.

Armádny hovorca Andrij Lysenko na dnešnej tlačovej konferencii spresnil, že pri vojenských akciách a provokáciách zahynuli dvaja vojaci a 14 ich bolo zranených. Tieto straty vojsko podľa neho zaznamenalo v oblasti Donecka.

Tlačová služba jednotiek zapojených do protipovstaleckej operácie v Donbasu na svojom facebookovom profile už ráno napísala, že od piatku vzbúrenci porušili prímerie v 109 prípadoch, najmä okolo Donecka a Artemivska, ktorý tiež leží v Doneckej oblasti. Ukrajinské úrady okrem toho informovali o zranení troch civilistov v rôznych dedinách oblasti.

Separatisti na druhej strane obviňujú z porušovania prímeria vládne jednotky. Podľa ich ranných správ citovaných ruskými agentúrami utrpelo pri nočnej paľbe vojakov na mesto Horlivka zranenia päť obyvateľov. V Donecku potom vraj granát, ktorý tiež v noci dopadol na jeden obytný dom, zranil 12 ľudí.

Len v Doneckej oblasti podľa tamojšieho povstaleckého "ministerstva obrany" vládne sily porušili pokoj zbraní 79-krát. Údajne strieľali aj z ťažkých zbraní, ako sú delá kalibru 152 a 122 milimetrov, ktoré mali byť podľa uzavretých dohôd už dávno stiahnuté z dosahu bojových línií.

Krvavý konflikt nekončí: Na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Viac o téme: RuskoUkrajinaDoneck
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu