Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

FOTO Taliani sú zúfalí z masy utečencov, vyhrážajú sa Európe: Pošleme ich k vám

Utečenci odmietali opustiť pohraničné mesto Ventimiglia Zobraziť galériu (7)
Utečenci odmietali opustiť pohraničné mesto Ventimiglia (Zdroj: SITA)

RÍM – Taliani sú frustrovaní z masovej migrácie utečencov zo Sýrie a Eritrey a plánujú podniknúť radikálne kroky, keď im Európska únia nepodá pomocnú ruku. O ďalších krokoch by mali ministri EÚ rozhodnúť čo najskôr, pretože utečenci sa odmietajú vrátiť späť.

Ministri vnútra krajín EÚ dnes v Luxembursku rokujú o spornom pláne Európskej komisie (EK) na prerozdelenie žiadateľov o azyl vo všetkých členských krajinách. Diskusie sa konajú uprostred čerstvého napätia v Taliansku, kde úrady musia čeliť potýčkam s utečencami na taliansko-francúzskej hranici. 

FOTO Taliani sú zúfalí
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

„Pracujeme na tom, aby sme sa vyhli politickému bankrotu Európy,“ uviedol taliansky minister vnútra Angelino Alfano po príchode do Luxemburgu. Dodal, že práve migrácia je tou otázkou, ktorá môže naštrbiť európsku jednotu.

Taliani hrozia dočasnými vízami

Brusel sa snaží zaviesť nové kvóty pre prijímanie utečencov v rámci imigračnej politiky Európskej únie, ale mnohé z krajín EÚ sú voči týmto návrhom vlažné, čo Talianov privádza do zúrivosti. Vyhrážajú sa, že utečencom dajú dočasné víza, aby mohli prekračovať hranice iných krajín Európskej únie. Obrovský prílev imigrantov totiž vníma Taliansko ako bremeno. Väčšina z desiatok tisíc ľudí, ktorí utekajú cez Stredomorie, totiž mieri do Talianska a rímski vládni predstavitelia podľa The Guardian sľubujú odplatu Európskej únii. Takmer polovica krajín EÚ trvá na tom, aby bolo prijímanie utečencov dobrovoľné a nie povinné, uvádza Usnews.com.

VIDEO Šokovaní turisti zažili utečencov v akcii: Naskakujú do áut, aby sa dostali do raja!​

Rakúsko a Maďarsko pred prisťahovalcami svoje hranice uzatvára a Švajčiari spolu s Francúzmi ich vstup z Talianska do krajiny odmietajú. Polícia už niekoľko dní neustále hliadkuje na medzinárodných železničných uzloch, informuje The Guardian. Mnohí z utečencov sa však polícii snažia vyhnúť a prekĺznuť ďalej na sever, aby nemuseli čeliť administratívnym ťažkostiam spojenými s čakaním na schvaľovanie žiadosti o azyl.

FOTO Taliani sú zúfalí
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Tento rok už hranice južného Talianska prekročilo takmer 60-tisíc utečencov. „Nepôjdeme späť,“ skandovali cez víkend prisťahovalci v talianskom meste Ventimiglia, ktoré hraničí s Francúzskom. Francúzi reagovali na nápor utečencov zablokovaním svojich hraničných priechodov, ale utečenci odmietli opustiť pobrežie Ventimiglia. „Kde sú ľudské práva? Kde je ľudskosť? Toto je náš veľký problém,“ vyhlásil podľa Usnews.com Naser Alden Abdulazi, utečenec zo Sudánu.

FOTO Taliani sú zúfalí
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Polícia ich presunula násilím

Polícia v pondelok presunula s použitím sily časť afrických utečencov z taliansko-francúzskych hraníc, pretože skupina migrantov nechcela päť dní odísť z hraničného priechodu v talianskom meste Ventimiglia. Niektorí z takmer 200 utečencov sa snažili polícii vzdorovať a pevne sa držali dopravných značiek, aby zabránili snahám naložiť ich do pristavených autobusov. Ďalší zostali sedieť na skalách vytŕčajúcich z mora.

FOTO Taliani sú zúfalí
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Taliansky minister vnútra Angelino Alfano označil päťdňovú patovú situáciu vo Ventimiglii za „facku pre Európu“. Zároveň požiadal krajiny EÚ, aby prijali žiadateľov o azyl, pretože väčšina z nich nechce zostať v Taliansku. 

FOTO Taliani sú zúfalí
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Najhoršia utečenecká kríza od druhej svetovej vojny

Svet teraz zažíva najhoršiu utečeneckú krízu od druhej svetovej vojny a politici nesú značný podiel viny na tom, že sa zatiaľ nenašiel spôsob, ako miliónom utečencov lepšie pomôcť, uviedla vo svojej zverejnenej správe medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI). Podľa šéfa AI Salil Shettyho svetoví lídri „hanebne zlyhali“ a ich nečinnosť viedla k tomu, že na úteku pred krvavými konfliktami zomreli tisíce civilistov.

FOTO Taliani sú zúfalí
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

„Sme svedkami najhoršej utečeneckej krízy našej epochy, počas ktorej sa milióny žien, mužov a detí snažia prežiť brutálnu vojnu a zaobchádzanie pašerákov s ľuďmi a vlády presadzujú svoje sebecké záujmy namiesto prejavenia základnej ľudskej solidarity,“ uviedol Shetty.

Viac o téme: UtečenciVentimiglia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu