Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

NAJLEPŠIA SPRÁVA ROKA Rakovina zmizla, potvrdili testy nového lieku: K nám príde už v lete!

Na snímke je rakovinový nádor pred a po liečbe. Výsledky sú úžasné. Zobraziť galériu (3)
Na snímke je rakovinový nádor pred a po liečbe. Výsledky sú úžasné. (Zdroj: Royal Marsden Hospital)

BRATISLAVA - Túžba desaťročia sa naplnila. Vedci sú na prahu fantastického úspechu. Objavili nové lieky na liečbu rakoviny. Doterajšie testy totiž dokázali neuveriteľne vysokú úspešnosť liečby. Celý systém je založený na imunoterapii, ktorá by mala byť kľúčom k záchrane životov nevyliečiteľne chorým ľuďom.

V jednej zo série štúdií, viac ako polovica pacientov, ktorí mali žiť len pár mesiacov, náhle zaregistrovalo zmiznutie nádorov či ich kompletné odstránenie. „Nevyliečiteľne chorí pacienti boli „efektívne vyliečení“ prevratnou novou triedou liekov,“ píše o zázračnom lieku britský Telegraph. Americká spoločnosť klinickej onkológie oznámila tieto nové výsledky oznámila na výročnej konferencii v Chicagu. Výsledky zverejnili v medicínskom časopise The New England Journal of Medicine.

Výsledky sú veľkolepé

Vedci tiež ukázali, že v testoch sa podarili sľubné výsledky najmä v boji s rakovinou kože a pľúc. Na konferencii boli však prezentované obdivuhodné výsledky aj v iných typoch rakoviny. „Experti tvrdia, že tieto výsledky značia pre smrteľne a nevyliečiteľne chorých pacientov – vrátane rakoviny pľúc, čriev, vaječníkov a maternice – môžu byť v budúcnosti úspešne vyliečiteľné,“ píšu britské noviny.

Dôkazy sú pritom jasné. Táto liečba by mohla zachrániť až desiatky tisíc životov vo Veľkej Británii za jedno desaťročie. Skúsení lekári zaoberajúci sa liečbou rakovinou pomocou imunoterapie môžu radikálne zmeniť doterajšie liečebné postupy rakoviny a zároveň ušetriť telo negatívnych toxických následkov z chemoterapie.

Úspešne liečená pacientka

Pre Telegraph sa vyjadril Roy Herbst, šéf onkologického výskumu z rakovinového centra z Yale. Sériu výsledkov opísal ako „veľkolepú“. „Myslím, že je to úžasné. Vidíme paradigmatickú zmenu v liečby onkologických ochorení,“ povedal a dodal, že pozitívne výsledky sa dostavili v najťažšie liečiteľných druhoch rakoviny.

Najväčší objav posledných desaťročí

Do budúcna sa preto pozerá s veľkým optimizmom. Nádej pre chorých pacientov je preto na dosah ruky. Iný profesor potvrdil, že liečba „prevychovaním“ imunitného systému je najväčším objavom v liečbe rakoviny za posledné dekády. „Výsledky z doterajších klinických pokusov naznačujú, že sa nachádzame na začiatku novej éry liečbe rakoviny,“ povedal britský profesor Peter Johnson, ktorý sa zaoberá rakovinou v Cancer Research UK.

Pred liečbou
Zobraziť galériu (3)
Pred liečbou  (Zdroj: topky)

V jednej z britských štúdií, až 58 percent pacientov s pokročilým štádiom rakoviny kože, zaznamenali výraznú redukciu nádorov, keď dostali nové lieky kombináciou imunoterapie. Po použití liekov s názvom nivolumab a ipilimumab, viac ako jeden z desiatich prípadov zaznamenal úplné zničenie nádorových buniek.

Po liečbe - nádor takmer zmizol
Zobraziť galériu (3)
Po liečbe - nádor takmer zmizol  (Zdroj: topky)

V ďalšej štúdii, o ktorej píše Telegraph a ktorej výsledky onedlho prídu, sa počas dvoch rokoch až polovica 950 pacientov mohla totálne vyliečiť. Jej autor doktor James Larkin z Kráľovskej nemocnice Marsden povedal, že z vyhliadok nových liekov je nadšený.

Nová éra liečba rakoviny

„Videli sme ako tieto lieky fungovali na mnoho typoch rakoviny a myslím, že sme na začiatku novej éry liečby rakoviny,“ povedal. Problémom môžu byť peniaze. Jediný liek imunoterapie ipilimumbab, ktorý sa používa v Británii, je nesmierne drahý. Štyri dávky stoja až 100 tisíc libier, čo je v prepočte až 140 tisíc eur. Nivolumab by sa mal v Európe začať používať toto leto.

Keď sa použitie týchto dvoch liekov skombinuje, efektivita liečby stúpa trojnásobne ako keby ipilimumab účinkoval sám. Skúšky nových liekov na bežný typ rakoviny pľúcdvojnásobne zvýšili šancu chorých pacientov na prežitie. Experti sú presvedčení, že nový druh liečby založený na využití imunitného systému ľudského tela, sa dostane do bežnej liečby širokého spektra druhov rakovín.

„Rakovina sa rozvíja, pretože sa dokáže pred imunitným systémom skryť a zamaskovať hrozbu, ktoré pre telo predstavuje. Imunoterapia účinkuje pretože demaskuje rakovinové bunky a odhalí ich, čím upozorní imunitný systém na nebezpečenstvo,“ povedal Peter Johnson a dodal, že pacienti, ktorí začínali s pokusmi ešte pred desiatimi rokmi, vyzerajú byť vyliečení. Vyzerá to na ďalší úspešný zásah vedy, no ešte si budeme musieť počkať, kým sa nové lieky dostanú do bežného používania.

Zázrak sa podaril na pacientke Cait Chalwin (43) z Cornwallu. Diagnostikovali jej melanóm ešte v roku 2013. Podľa BBC jej doktori predikovali iba 18 až 24 mesiacov života. N aklinike Royal Marsden podstúpila liečbu a jej stav je teraz stabilizovaný. "Cítim sa absolútne perfektne," povedala BBC.

O čom je imunoterapia

Mladá žena pocítila na vlastnej koži, akú silu má rakovina! Prečítajte si na Vyšetrení o hrozivých následkoch, ktorým čelila kvôli neprekonateľnej túžbe po hnedej pokožke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu