Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vojenský expert varuje: Tajný zdroj z NATO prezradil, kedy vypukne svetová vojna!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Bude vojna, a to čoskoro! Zdroj z NATO informoval vysokopostaveného bezpečnostného experta, že už o chvíľu môže vypuknúť katastrofický konflikt. A budeme radi, keď v tom nebudú zaplatené atómové zbrane.

Zdá sa, že globálny poriadok sa otriasa v základoch. Veľkú pozornosť vyvolal jediný tweet na sociálnej sieti od vojenského experta Johna Schindlera. Tomu anonymný zdroj z NATO doslova povedal: "V lete budeme pravdepodobne vo vojne. Keď budeme mať šťastie, nebude atómová." To stačilo, aby zahraničné médiá, vrátane austrálskeho portálu news.com.au, začali špekulovať o najhoršom.

Schindler prednášal aj na americkej U. S. Navall War College o bezpečnosti, terorizme a vojensko-bezpečnostných otázkach. Podobný názor pred pár dňami priniesli aj čínske noviny Global Times. Vojna medzi Čínou a Spojenými štátmi "je nevyhnutá", pokiaľ Washington neprestane od Pekingu požadovať zastavenie výstavby umelých ostrovov v sporných vodách Juhočínskeho mora, napísal v úvodníku štátny čínsky nacionalistický denník Chuan-čchiou š'-pao (Global Times).

Vojnový stret medzi USA a Čínou

Tieto vplyvné nacionalistické bulvárne noviny vlastní vydavateľská skupina oficiálneho denníka Komunistickej strany Číny Žen-min ž'-pao (People's Daily). V úvodníku ďalej píšu, že Čína je odhodlaná dokončiť stavebné práce na týchto ostrovoch, čo Peking považuje za "najdôležitejší základný prvok" krajiny.

Úvodník reaguje na aktuálny spor v súvislosti s tým, že Čína v oblasti sporných Spratlyho ostrovov v Juhočínskom mori rekultivuje pôdu. Peking vyjadril v uplynulom týždni "silnú nespokojnosť" po prelete amerického špionážneho lietadla v oblasti neďaleko útesov, pričom obe strany sa vzájomne obviňujú z vyvolávania nestability.

Čína sa podľa denníka na možný konflikt so Spojenými štátmi "starostlivo pripraví""Pokiaľ budú USA trvať na tom, aby Čína zastavila svoje aktivity, je americko-čínska vojna v Juhočínskom mori nevyhnutá," vysvetľuje denník. Intenzita tohto konfliktu bude podľa neho vyššia než to, čo ľudia bežne považujú za "trenice".

Veľké vojenské cvičenia na obidvoch stranách

Vyše 100 lietadiel a viac než 4000 vojakov z USA a ôsmich európskych krajín začalo pred pár dňami rozsiahle cezhraničné letecké cvičenie Arktická výzva 2015. Vojaci Spojencov nacvičujú manévre kvôli Rusku, ktoré neustále brnká na nervy svojich susedov.

Letecké manévre na severe Nórska, Švédska a Fínska, na ktorých sa podieľa šesť členských krajín Spojencov, majú za úlohu otestovať spoluprácu arktických krajín v blízkosti Ruska a sú označované za "jedny z najväčších svojho druhu". Podľa agentúry Reuters bolo cvičenie naplánované ešte predtým, než Rusko vlani anektovalo ukrajinský Krym a svojimi vojenskými aktivitami vyvolalo v oblasti severnej Európy napätie.

Rusko na to odpovedalo vlastným leteckým cvičením. Ako uvádza BBC, cvičí až 12 a pol tisíc personálu a 250 lietadiel. Je to podľa oficiálnych ruských zdrojov neočakávané cvičenie. Tieto manévre majú slúžiť ako predpríprava na obrovskú vojenskú akciu s názvom Center-2015, ktorá sa chystá v najbližších mesiacoch. Vicepremiér Dmitry Rogozin si dokonca pred novinármi zavtipkoval, že "tanky nepotrebujú víza".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu