Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ukrajina si dnes pripomína 29. výročie tragédie v Černobyle: Porošenko pýta peniaze

Petro Porošenko Zobraziť galériu (2)
Petro Porošenko (Zdroj: TASR)

KYJEV - Ukrajina si dnes pripomína 29. výročie havárie v jadrovej elektrárni Černobyľ, dovtedy najväčšej katastrofy v dejinách mierového využívania atómovej energie. Najvyšší ukrajinský predstaviteľ Petro Porošenko navštívil zariadenie, kde položil kvety k pamätníku černobyľských hrdinov, ktorí obetovali vlastné životy, aby zmiernili dopady havárie.

Pri tejto príležitosti pripomenul, že Ukrajina ponesie následky tejto udalosti ešte mnoho rokov a súčasne požiadal medzinárodné spoločenstvo o finančnú pomoc na dokončenie ochranného plášťa reaktora, ktorý by svet "navždy" mal ochrániť pred žiarením z Černobyľu.

O večnom pripomenutí ľudskej zodpovednosti hovoril v súvislosti s černobyľskou tragédiou ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Podľa jeho slov Ukrajina nikdy nezabudne na hrdinstvo hasičov, inžinierov a zdravotníkov v prvých hodinách, dňoch po katastrofe. Informácie priniesla tlačová agentúra UNIAN.

Už v nočných hodinách, presne v čase havárie o 1.23 hod položili stovky ľudí kvety k pamätníku obetí havárie v mestečku Slavutič neďaleko Černobyľu a zapaľovali tam sviečky.

Presne 26. apríla 1986 explodoval reaktor JE Černobyľ. Hasiace práce na mieste tragédie trvali ešte šesť dní. Do ovzdušia uniklo značné množstvo rádioaktívnych materiálov, ktoré zamorili nemalú časť nielen európskej časti bývalého ZSSR, ale aj starého kontinentu, vrátane bývalého Československa.

Keďže po katastrofe vybudovaný betónový sarkofág okolo reaktora poznamenal po viac ako dvoch desaťročiach čas, Ukrajina začala v roku 2012 s výstavbou nového ochranného plášťa - oceľovej konštrukcie za viac ako dve miliardy eur, ktorý pôvodne mala dokončiť na sklonku roka 2015. Technické problémy s projektom to však neumožnia, aktuálne sa ráta s ukončením prác na ochrannom plášti na konci roka 2017.

Silnému rádioaktívnemu žiareniu bolo v dôsledku havárie vystavených okolo 600.000 ľudí, 125.000 osôb pociťuje podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ťažké zdravotné dôsledky, najmenej 10.000 ľudí na následky ožiarenia zomrelo.

Ukrajina si dnes pripomína
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu