Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Identifikácia obetí havárie Airbusu môže trvať až štyri mesiace

Záchranári prehľadávajú trosky zrúteného nemeckého airbusu.
Záchranári prehľadávajú trosky zrúteného nemeckého airbusu. (Zdroj: SITA)

BERLÍN – Identifikácia obetí havárie nemeckého Airbusu A320 vo francúzskych Alpách z 24. marca si vyžiada dva až štyri mesiace.

Pre tlačovú agentúru DPA to uviedol dnes v Pontoise pri Paríži šéf príslušného kriminalistického inštitútu francúzskeho žandárstva Francois Daoust. Podľa jeho slov možno tento časový rámec odvodiť v závislosti na počte telesných pozostatkov, ktoré sa nájdu na mieste dopadu havarovaného airbusu nemeckej spoločnosti Germanwings.

"Je lepšie pracovať v rytme vedy ako to uponáhľať a tým riskovať chybu pri identifikácii," vyhlásil odborník. Členovia nemeckej, francúzskej a španielskej komunity v Ríme si dnes na ekumenickej spomienke uctili pamiatku obetí tragédie z francúzskych Álp. Medzi okolo 200 účastníkmi obradu v kostole Santa Maria dell' Anima, považovanom za chrám nemecky hovoriacich katolíkov v talianskej metropole, nechýbali ani veľvyslanci Nemecka, Francúzska a Španielska pri Svätej stolici, ale ani predstavitelia vatikánskeho štátneho sekretariátu a iných úradov kúrie.

Vyšetrenia, ktoré druhý pilot havarovaného stroja absolvoval aj v marcových dňoch v Düsseldorfe a ktoré sa týkali jeho problémov so zrakom, neobjavili žiadne organické príčiny. Univerzitná klinika v spomínanom nemeckom meste potvrdila, že tam pilot bol ako pacient naposledy 10. marca. Najčítanejší nemecký denník Bild dnes informoval, že podľa jeho informácií lekári nenašli žiadny konkrétny dôvod pre problémy Andreasa Lubitza s videním a domnievali sa, že za nimi môžu byť psychosomatické príčiny.

Podľa internetového vydania periodika zostáva hlavným možným motívom "fanatika lietania" podľa vyšetrovateľov aj naďalej obava druhého pilota airbusu zo straty spôsobilosti kvôli zdravotným problémom. Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa, materský subjekt Germanwings, dnes oznámila, že sa nebude vyjadrovať k novým poznatkom prokuratúry o zdravotnom stave druhého pilota. Univerzitná nemocnica v Düsseldorfe poskytla kompletný spis Andreasa Lubitza orgánom prokuratúry.

Stanovisko prokuratúry berie Lufthansa na vedomie, avšak k poznatkom o psychoterapeutickom liečení alebo návštevách u lekárov sa nemôže vyjadrovať, uviedla hovorkyňa koncernu. Prokuratúra dnes informovala, že Andreas Lubitz, podozrivý z toho, že minulý týždeň zámerne nasmeroval Airbus A320 so 150 osobami na palube do horského masívu vo francúzskych Alpách, sa v minulosti liečil kvôli samovražedným sklonom. 

Podľa prokuratúry sa tak malo stať pred rokmi, ešte skôr, ako získal licenciu pilota, a to v súvislosti s evidentnými samovražednými tendenciami. Odvtedy však pilot nejavil žiadne známky samovražedného správania alebo agresivity voči iným ľuďom. Prokuratúra zatiaľ neobjavila nič, čo by sa dalo označiť za ohlásenie činu alebo prihlásenie sa k nemu. Platí to napriek tomu, že došlo už k výsluchu celého radu svedkov zo súkromného i pracovného okolia druhého pilota a k zaisteniu množstva dokumentov a databáz. To isté platí aj o prípadnom zaznamenaní osobitných poznatkov ľuďmi z jeho okolia, ktoré by mohli poskytnúť indície o možnom motíve.

Práce v oblasti havárie dnes výrazným spôsobom komplikoval silný nárazový vietor, ktorý dokonca sčasti bránil štartu vrtuľníkov. Na miesto dorazil už aj tím expertov z Izraela, ktorého vyslanie oznámil v nedeľu večer úrad premiéra Benjamina Netanjahua. Čoskoro by príslušníci všetkých zložiek v lokalite mali mať k dispozícii cestnú komunikáciu až na miesto havárie, ktorá by ich prácu mala výrazne uľahčiť.

Aj v utorok, po obnovení dnes večer prerušených prác v horskej oblasti na juhu Francúzska, zostanú prioritnými úlohami nasadených síl zhromažďovanie telesných pozostatkov obetí tragédie, ako aj pátranie po druhej čiernej skrinke, respektíve pamäťovej karte z už objaveného obalu záznamníka s technickými údajmi o stave lietadla. V ťažko dostupnom teréne zostalo na noc podobne ako v uplynulých dňoch niekoľko francúzskych žandárov. Pátranie obnovia v utorok krátko po úsvite.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu