Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Británia klepla ruským oligarchom po prstoch: Ropné polia nedostanú!

LONDÝN- Veľká Británia zablokovala možnosť, že by ruskí miliardári Michail Fridman a German Chan kúpili 12 ložísk ropy a plynu v Severnom mori v rámci ich akvizície nemeckej ropnej firmy Dea, ktorú predáva spoločnosť RWE. Toto rozhodnutie je úderom pre oligarchov, ktorí predali veľkú časť svojich ropných aktív v Rusku a chcú zmeniť svoj fond LetterOne na popredného globálneho hráča v energetike.

Rozhodnutie Británie zablokovať kúpu ropných ložísk nie je založené na terajších sankciách proti Rusku, ale vyplýva z obáv, že by sa prípadné budúce sankcie mohli týkať aj Fridmana a Chana. Fond LetterOne kupuje firmu Dea od spoločnosti RWE za 5 mld. eur. Dea pôsobí v niekoľkých krajinách vrátane Británie, kde má podiely v 12 ložiskách ropy a plynu. 

Hovorca RWE v sobotu povedal, že predaj by sa mal dokončiť v priebehu marca. Vo vyhlásení RWE sa zároveň uvádza, že ak by sa voči fondu LetterOne zaviedli sankcie, spoločnosť RWE by musela britské aktíva spätne odkúpiť a predať ich inému kupcovi. Britský minister energetiky Ed Davey však vo vyhlásení uviedol, že má obavy z vplyvu, "ktorý by budúce možné sankcie uvalené na LetterOne mohli mať na pokračovanie činnosti ropných polí".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu