Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Povstalci vraj dodržali časť dohody: Prímerie však majú zneužívať na preskupovanie

Separatisti mali stiahnuť všetku ťažkú techniku Zobraziť galériu (6)
Separatisti mali stiahnuť všetku ťažkú techniku (Zdroj: SITA)

KYJEV - Povstalci na východe Ukrajiny tvrdia, že stiahli z frontovej línie všetky ťažké zbrane a tým splnili jeden z ústredných bodov mierovej dohody.

"V priestore Donecka bola vojenská technika stiahnutá v prítomnosti pozorovateľov OBSE," povedal dnes líder separatistov Eduard Basurin, ktorého citovala tlačová agentúra DPA. Podľa správy hovorili o odsune tankov a delostrelectva aj ozbrojené skupiny zo susednej Luhanskej oblasti. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) tento dôležitý krok na zmiernenie napätia zatiaľ nepotvrdila.

Povstalci vraj dodržali časť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Podľa ukrajinských médií prišli v sobotu pri mínometnej paľbe o život ukrajinský fotograf, ako aj príslušník vládnych síl. Obe strany konfliktu odmietli zodpovednosť za ostreľovanie. Fotograf je podľa správ siedmym novinárom, ktorý od apríla minulého roka zahynul pri bojoch na východe Ukrajiny.

Ukrajina spustošená vojnou
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Vláda v Kyjeve predtým oznámila, že prímerie dohodnuté pred dvoma týždňami je v oblasti konfliktu všeobecne dodržiavané. Podľa armády v noci na dnes nepadli žiadne výstrely, v sobotu večer však proruskí separatisti viackrát ostreľovali pozície vládnych jednotiek. Povstalci to odmietli s tým, že len reagovali na "provokácie" zo strany armády.

Ukrajina spustošená vojnou
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Zastavenie paľby a vytvorenie nárazníkovej zóny sú kľúčovými bodmi mierového plánu, ktorý na ktorom sa strany konfliktu dohodli 12. februára na rokovaniach v bieloruskom Minsku za účasti nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, ruského prezidenta Vladimira Putina a ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Povstalci podľa armády využívajú prímerie na preskupovanie

Prímerie na východe Ukrajiny podľa armády dodržiavali obe strany celú predchádzajúcu noc. Hovorca armády Andrij Lysenko však varoval, že proruskí povstalci využívajú prímerie platné od 15. februára na preskupenie svojich síl. "Aby oklamali pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), povstalci odsunú vojenské vybavenie z frontovej línie, no v noci ho prinesú späť," povedal. Podľa Lysenka existujú jasné náznaky, že separatisti chystajú ďalšiu ofenzívu, pričom ako hlavné ciele označil strategický prístav Mariupoľ pri Azovskom mori a mesto Artemivsk ležiace severne od Donecka.

Ukrajina spustošená vojnou
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Lysenko tiež informoval, že prímerie nebolo plne dodržiavané v sobotu. Povstalci podľa neho ostreľovali vládne pozície 34-krát, pričom zranili ôsmich vojakov. Tlačová služba povstalcov DAN zas informovala, že separatisti sa dostali za posledných 24 hodín pod paľbu najmenej 26-krát. Povstalecký veliteľ Eduard Basurin povedal, že separatisti pokračujú v sťahovaní ťažkých zbraní z frontovej línie pod dohľadom OBSE. Organizácia potvrdila, že odsun vojenského vybavenia prebieha v Doneckom regióne. Uviedla tiež, že pozorovala odsun dvoch konvojov z Luhanského regiónu, no separatisti jej neumožnili sledovať tieto konvoje do miesta ich určenia.

Povstalci vraj dodržali časť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu