Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

ROZHOVOR s Nemcovom pár hodín pred smrťou: Rusko je v nebezpečenstve, stopnime propagandu!

Zomrel vodca ruskej opozície Boris Nemcov Zobraziť galériu (4)
Zomrel vodca ruskej opozície Boris Nemcov (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Boris Nemcov pár hodín pred vraždou poskytol rozhovor rozhlasovej stanici Ekho Moskvyat, v ktorom kritizoval "šialenú a agresívnu" Putinovu politiku. Venoval sa najmä téme agresie Ruska na Ukrajine a pochodu, ktorý sa dnes uskutočňuje v Moskve, avšak teraz už je venovaný práve spomienke na Nemcova.

„Politické požiadavky sú pre pochod kľúčové: rýchly koniec vojny s Ukrajinou. Viete, že Putin spustil agresiu voči Ukrajine pred rokom? Prečo hovorím pred rokom? Pretože 27. februára minulého roka ozbrojení muži obsadili budovu parlamentu v Autonómnej republike Krym. Následne 47 poslancov bez kvóra pod dohľadom automatických zbraní hlasovalo pre referendum,“ pripomenul Nemcov začiatok krízy na Ukrajine v rozhovore.

Možno povedať, že Nemcov neustále zdôrazňoval, akú úlohu hrá ruský prezident v celom konflikte: „Najdôležitejším dôvodom krízy je to, že Putin začal túto politiku vojny s Ukrajinou, ktorá je až neuveriteľne agresívna, fatálna pre našu krajinu a pre veľa ľudí. Bolo dokázané, že ruskí vojaci boli na Kryme.“ Moderátor sa ho opýtal, akým spôsobom presne kríza na Ukrajine ohrozuje Rusko.

Rusko smúti za Borisom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nemcov opísal „agresiu, nasledovanú sankciami, potom izoláciou a Rusko zbavené moderných technológií“. V tejto súvislosti opísal utekajúci kapitál, ktorý si vystrašení investori z Ruska odviezli kvôli kríze na Ukrajine. Nemcov však predniesol aj návod, ako sa zo všetkého dostať.

„Myslíme si, že na vytvorenie poriadku v krajine a prekonanie krízy je nevyhnutné významne sa politicky transformovať, a to najmä, je nevyhnutné vyhlásiť čestné voľby s účasťou opozície a zošrotovanie cenzúry, treba ukončiť túto úbohú, falošnú propagandu, ktorá jednoducho ohýba a opotrebúva mozgy ruského ľudu,“ povedal Nemcov a skonštatoval, že jeho „domovina je v nebezpečenstve“.

Rusko smúti za Borisom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ruský Vyšetrovací výbor skúma niekoľko verzií vraždy bývalého ruského vicepremiéra. Medzi možnosti motívu patrí pokus o destabilizáciu politickej situácie v Rusku, alebo útok zo strany islamských radikálov, zvažuje sa aj možnosť napojenia na Ukrajinu či pomsta za Nemcovove podnikateľské aktivity, do úvahy prichádza aj osobný motív.

Vyhlásenie Vyšetrovacieho výboru, ktorý sa v tomto prípade zodpovedá priamo prezidentovi Vladimirovi Putinovi, však nespomína motív, ktorý jeho prívrženci považujú za najpravdepodobnejší. Tým je skutočnosť, že Nemcov patril 15 rokov k najpoprednejším predstaviteľom opozície súčasného Kremľa a prezidenta Vladimira Putina.

ROZHOVOR s Nemcovom pár
Zobraziť galériu (4)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu