Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Tusk víta dohodu z Minska: Skutočnou skúškou bude jej dodržanie

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Predseda Európskej rady Donald Tusk po príchode na dnešný mimoriadny summit EÚ v Bruseli ocenil, že sa v Minsku podarilo dosiahnuť 13-bodovú dohodu zameranú na ukončenie bojov na východe Ukrajiny.

Na druhej strane však uviedol, že "nádej je dobrá, dokonca nutná, ale nie postačujúca". Tusk predovšetkým zdôraznil, že dohoda, ktorá sa zrodila počas noci zo stredy na dnes, musí byť rešpektovaná.

"Skutočnou skúškou bude dodržanie prímeria. Pokiaľ si pamätám, prvá dohoda z Minska nebola rešpektovaná," upozornil Tusk na rokovania zo septembra 2014, ktorých výsledok nebol dodržaný. Aj preto vyzval na opatrnosť v súvislosti s dohodou známou ako Minsk II. Predseda Európskej rady dal najavo, že rokovania európskych lídrov, ktoré začali s niekoľkohodinovým omeškaním aj pre rokovania v bieloruskej metropole, sa konajú "vo veľmi kritickom čase" pre Európu. Poznamenal, že dnešný summit je zameraný na "veľké problémy", ktorým Európa musí v súčasnosti čeliť, pričom Ukrajina bude prirodzene v centre záujmu.

Tusk spresnil, že vývoj udalostí na Ukrajine sa priamo týka bezpečnosti Európy, pretože "ruská agresia" a boje, ku ktorým dochádza na východe Ukrajiny, sú jasnou hrozbou pre mier v Európe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu