Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bielorusko je suverénna a nezávislá krajina, povedal Lukašenko

Alexander Lukašenko
Alexander Lukašenko (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Bieloruský prezident Alexander Lukašenko vo štvrtok povedal, že jeho krajina je suverénna a nezávislá a "nemožno ju odovzdať vláde niekoho iného".

Lukašenko povedal na výročnej tlačovej konferencii: "A čo sa týka debát o tom, že Bielorusko je v istom zmysle súčasťou ruského sveta... Bielorusko je nezávislé a suverénne. Za mnou stoja stovky tisícov ozbrojených ľudí". Bielorusko sa však spolu s Kazachstanom a Ruskom stalo 1. januára členom novovytvoreného Eurázijského ekonomického zväzu, ktorý má konkurovať EÚ, Číne a USA. 

Zakladajúce krajiny majú dokopy 170 miliónov obyvateľov a okrem vytvorenia zóny voľného obchodu budú vzájomne koordinovať svoje finančné systémy, priemyselné a poľnohospodárske politiky, pracovné trhy a dopravné siete. Už 2. januára sa Eurázijský ekonomický zväz rozšíril o Arménsko a v máji sa predpokladá pristúpenie Kirgizska. Rusko sa pôvodne snažilo prilákať taktiež Ukrajinu, kde však vo februári 2014 prevzala moc prozápadná opozícia, na čo vzťahy medzi Moskvou a Kyjevom narušili anexia Krymu Ruskom a proruské separatistické povstanie v Donbase.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu