Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

OSN začala s najväčšou humanitárnou zbierkou pre sýrskych utečencov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Organizácia Spojených národov spustila dnes výzvu na svoju doteraz najväčšiu humanitárnu zbierku pre Sýriu. Informovala o tom agentúra Reuters. Zúfalo potrebujeme podporu pre poskytovanie pomoci 18 miliónom ľudí v Sýrii a rozptýlených po celom regióne, ako aj pre krajiny a komunity, ktoré ich musia hostiť, uviedol vysoký komisár OSN pre utečencov (UNHCR) António Guterres na stretnutí darcov v Berlíne.

OSN žiada celkovo 8,4 miliardy dolárov (6,84 mld. eur), pričom na poskytovanie pomoci v roku 2014 sa jej podarilo získať iba polovicu zo žiadaných zdrojov, píše Reuters. "Potrebujeme novú architektúru pomoci," povedal Guterres. "Sýrska vojna stále eskaluje a humanitárna kríza začína byť zdĺhavá. Utečenci a vnútorne vysídlení ľudia vyčerpali svoje úspory a zdroje, hostiteľské krajiny sú na bode zlomu," dodal.

Pre poskytovanie pomoci Sýrčanom v rámci Sýrie žiadala OSN na rok 2014 podporu vo výške 2,28 miliardy dolárov, pričom dostala iba 46 percent z požadovanej sumy. Štáty susediace so Sýriou - Libanon, Turecko, Jordánsko a Irak - podľa humanitárnych organizácii nevedia viac zvládať prílev sýrskych utečencov a preto ostro znižujú počty imigrantov, ktorým povolia prekročiť svoje hranice.

Sýrska občianska vojna sa začala v roku 2011 prodemokratickým hnutím, ktoré prerástlo do ozbrojeného povstania proti prezidentovi Bašárovi Asadovi a vyvolalo viaceré regionálne konflikty. Podľa OSN zahynulo vo vojne už približne 200.000 ľudí. Počet ľudí, ktorí potrebujú humanitárnu pomoc, vzrástol iba za posledných desať mesiacov na 2,9 milióna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu