Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EÚ musí zvoliť rozhodnú a zodpovednú pozíciu voči Moskve, tvrdí Tusk

Donald Tusk po príchode na summit Zobraziť galériu (2)
Donald Tusk po príchode na summit (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Nový predseda Európskej rady Donald Tusk dnes, pred začatím prvého summitu EÚ, ktorému predsedá, naznačil, že Európska únia musí zvoliť "rozhodnú a zodpovednú" pozíciu voči Ruskej federácii v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Tusk zažartoval, že sa už po 48. raz zúčastňuje na summite EÚ, dnes je to však po prvý raz v úlohe predsedajúceho Európskej rady a hoci patrí medzi najskúsenejších summitových lídrov, má emócie ako "debutant".

"Musíme dnes vyslať jasný signál, že sme pripravení podporiť Ukrajinu, a to aj finančne," povedal bývalý poľský premiér pred rokovaním najvyšších lídrov európskej dvadsaťosmičky. Tusk pred novinármi spresnil, že EÚ túto pozíciu už dala najavo sprísnením existujúcich sankcií proti Krymu a Sevastopolu. Členské štáty dnes oficiálne potvrdili nové reštrikcie, ktoré diplomati dohodli už pred mesiacom a ktoré zabraňujú európskym podnikom a podnikateľom akékoľvek investície na polostrove Krym, ktorý bol v marci pripojený k Rusku.

"Táto situácia si vyžaduje okamžité reakcie, avšak nenájdeme dlhodobé riešenie pre Ukrajinu bez riadnej a solídnej stratégie, ktorá by mala byť rozhodná a zodpovedná voči Rusku," dodal Tusk. Podľa jeho slov by základom stratégie EÚ mala byť "moderná, stabilná a nezávislá Ukrajina". 

Európski štátnici by mali o politike východného susedstva, vrátane situácie na Ukrajine a v Rusku, diskutovať počas pracovnej večere. Predmetom ich diskusií nebudú nové sankcie proti Moskve i vzhľadom na to, že Rusko v týchto dňoch čelí nebývalej finančnej kríze.

Mogheriniová: Putin by mal zmeniť svoju politiku; kríza v Rusku EÚ neteší 

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová dnes po príchode na summit EÚ v Bruseli vyzvala ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zvážil "radikálnu zmenu" svojej politiky. Zdôraznila tiež, že súčasná finančná kríza v Rusku "nie je dobrá správa" pre Európu a pre zvyšok sveta.

Frederica Mogeriniová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

"Prezident Putin a ruskí predstavitelia by mali vážne uvažovať o radikálnej zmene postoja voči zvyšku sveta a mali by prijať ústretovejší postoj voči súčasným krízam," uviedla Mogheriniová. Podľa jej slov svet ešte nebol nikdy taký nebezpečný a nestabilný ako teraz. Práve preto je potrebný "konštruktívny vzťah" s Ruskom, aby EÚ mohla čeliť krízam, najmä na Ukrajine, pričom únia má záujem na stratégii stabilnej a zodpovednej spolupráce s Moskvou.

V súvislosti s ruskou finančnou krízou, o ktorej Putin dnes povedal, že je čiastočne spôsobená sankciami Západu voči Rusku, Mogheriniová spresnila, že toto "nie je dobrá správa" ani pre ruských občanov, ani pre Ukrajinu a rovnako ani pre Európu alebo zvyšok sveta.

S odkazom na Ukrajinu, ktorú šéfka európskej diplomacie navštívila pred niekoľkými dňami, Mogheriniová povedala, že nastal čas, aby všetky zúčastnené strany, a predovšetkým Rusko, zaviedli do praxe dohody z Minska, ktoré predpokladajú politické urovnanie vojenského konfliktu na východnej Ukrajine. Mogheriniová okrem toho poukázala na potrebu európskych diskusií na podporu reformného programu Kyjeva, aby sa Ukrajina stala úspešným európskym štátom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu