Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V pôrodniciach odoberali novorodeniatka matkám: Stali sa tovarom srbskej mafie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BELEHRAD – Obrovský škandál s odoberaním novorodencov v bývalej Juhoslávii, dnes v Srbsku, vyplával na povrch. Matky v pôrodniciach priviedli na svet zdravé detičky, no potom nasledovala krutá rana. Lekári im oznámili, že novorodeniatka zomreli. Stali sa však tovarom pre obchodovanie srbskej mafie. Tisícky detí vyrastali v iných rodinách, rodičia sa ani po rokoch s osudom nevedia vyrovnať, svojich potomkov stále hľadajú.

Lekári v bývalej Juhoslávii odoberali novorodencov, ktorých vyhlásili za mŕtvych. Predávali ich párom do severnej a západnej Európy. Otrasné praktiky srbskej mafie fungovali tak, že matka prišla do pôrodnice a svoje dieťatko priviedla na svet. Hneď po pôrode jej novorodeniatko odobrali a následne oznámili, že zomrelo. Nešťastným a uplakaným rodičom vystavili úmrtný list, pričom svoje bábätko už viac nevideli.

Bezmocnosť rodičov, ktorí prišli o novorodeniatka

Rodičia po dlhých rokoch konečne poznajú pravdu a bojujú za svojich dnes už často dospelých potomkov. Mirjana Novokmetová porodila pred 36 rokmi v belehradskej nemocnici zdravého chlapčeka. Zrazu jej však lekári oznámili, že dieťatko zomrelo. "To bolo to najhoršie, čo sa nám v živote stalo. Do dnešného dňa sme nedostali odpovede na žiadne otázky, a rovnako nemôžeme nájsť pokoj," hovorí dnes už 55-ročná Mirjana. Rodičov trápi dlhé roky otázka, čo sa stalo s ich synom. Lekári im vystavili úmrtný list, a to je všetko. "Každý deň myslím na moje dieťa. Som si istý, že niekde žije. Už je z neho muž s vlastnou rodinou," hovorí 60-ročný otec Vladimir Novokmet.

Podobný osud postretol aj Gordanu Pajičovú. "Verím, že môj syn ešte žije. Snívam o ňom, teraz má 23 rokov," povedala.

Grana Stefanová jedna z mnohých matiek, ktorá neverí oficiálnej verzii o smrti svojho dieťaťa tvrdí, že našla chlapca, ktorý je jej syn. Údajne zomrel krátko po narodení v roku 1987 v nemocnici v Niš. Po celé roky nenápadne pozorovala mladého muža v Niši, ktorý vyzeral rovnako, ako jeho dvojča, teda jej dcéra Marija. "Moje srdce mi hovorilo, aby som sa k nemu priblížila, ale prevážil rozum," hovorí Grana a dodáva: "Pozerám sa na neho a moja duša bolí a neustále plačem." Grana priviedla na svet dvojičky, chlapčeka a dievčatko. Pôrod viedol palestínsky lekár a obe deti sa narodili zdravé, neskôr jej však oznámili, že chlapček zomrel. "Keď ma prepúšťali z nemocnice, dali mi nesprávne papiere. Uviedli, že odchádzam so synom, hoci to bola dcérka. Nezhoda bola aj v roku môjho prepustenia (1987) a narodenia dieťaťa, kde stál rok 1988. Očividne papiere poplietli a ľuďom, ktorí mi vzali chlapca, dali papiere patriace dcérke," vysvetlila Grana. Vyšetrovaním sa zistilo, že jej syna dali jednej z dvoch žien, ktoré rodili v ten istý deň ako ona.

Únia hľadá rodičom deti, majú výsledky

Únia vykonáva paralelné vyšetrovanie a za posledný rok a pol sa podarilo vypátrať desiatky mladých ľudí. Väčšina bola podľa prezidenta Únie Vladimira Cicareviča nájdená v Srbsku. Niektoré z detí sú už dospelí ľudia, zatiaľ čo iní sú stále neplnoletí. Stopy vedú do niektorých európskych krajín, a dokonca aj do Kanady. "Navštívili sme radnicu, matričný úrad, pôrodnicu, gynekológiu a neonatológiu. Deti hľadáme cez zdravotné dokumentácie. Porovnávame zoznamy matiek, ktoré opustili nemocnicu v deň, keď dieťa údajne zomrelo. Tým sa pomaly zužuje zoznam podozrivých. Na konci je tam vždy jedna žena, ktorá nemá príslušnú dokumentáciu o tehotenstve. Nie sú k dispozícii žiadne doklady preukazujúce, že bola tehotná, no opustila pôrodnicu s dieťaťom," uviedol prezident Únie.

Lekári niektorým matkám po pôrode podali liek na spanie Formidal, ktorého vedľajšie účinky sú apatia, depresia a nezáujem. Pod vplyvom medikamentu matky podpísali adopciu svojich detí.  

Emotívne stretnutia po rokoch

Podľa prezidenta Únie sú stretnutia rodičov s ich deťmi veľmi emotívne, pričom sa mieša rodosť s hlbokým smútkom. Nájdené deti častokrát nemôžu uveriť, že sa stali tovarom v krutom obchodovaní. Mnohé sa k „adoptívnym“ rodičom nechcú vrátiť. Biologockí rodičia svojim potomkom nechcú ublížiť, preto čakajú na vhodnú príležitosť, prípadne na dozretie svojich detí, aby krutú pravdu vedeli prijať.

Ako Cicarevič povedal, stále sú vo fáze dokumentácie a zhromažďovania materiálov. Momentálne pracujú na odobratí ďalších vzoriek DNA. Ak sa budú zhodovať, pôjde už o 43. prípad, kedy majú dôkaz, že dieťa sa predalo po narodení. "V posledných štyroch desaťročiach v Srbsku zmizlo 10 tisíc novorodencov," ozrejmil. Na prípad upozornila inserbia.info.

V pôrodniciach odoberali novorodeniatka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: topky)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu