Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Opitý vodič pluhu vypovedal: Lietadlo, v ktorom zahynul šéf Totalu, vraj nevidel ani nepočul

Christophe de Margerie Zobraziť galériu (2)
Christophe de Margerie (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Vodič, ktorý v noci na utorok riadil snežný pluh zapletený do zrážky so súkromným lietadlom na letisku Vnukovo v Moskve, tvrdí, že lietadlo nevidel ani nepočul. Zábery z jeho výsluchu odvysielal dnes Prvý kanál ruskej televízie. Vodič počas neho tvrdil, že si nevšimol, ako sa dostal na vzletovú dráhu letiska. Vysvetlil, že v tme stratil orientáciu.

Svetlá súkromného lietadla nevidel a kvôli hluku snežného pluhu ho ani nepočul. 

Pri zrážke pluhu s lietadlom typu Falcon zahynul šéf francúzskej energetickej spoločnosti Total Christophe de Margerie, ako aj traja členovia posádky. 

Vodič pluhu Vladimir Martynenko naďalej trvá na svojej nevine a tvrdí, že plnil inštrukcie dispečera, uviedol už v utorok jeho právnik Alexandr Karabanov.

Vodič vraj lietadlo nevidel
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Ruský Vyšetrovací výbor (SK Rossiji), ktorý sa prípadom zaoberá, v utorok informoval, že Martynenko bol v čase nehody pod vplyvom alkoholu. Jeho právnik to však poprel dnes i v utorok, keď dodal, že Martynenko vzhľadom na chronickú chorobu srdca alkohol vôbec nepije.

Svojich špecialistov do Moskvy vyslal aj francúzsky Úrad na vyšetrovanie leteckých nešťastí (BEA). Člen tímu Francois Hochard dnes podľa agentúry TASS uviedol, že ruským kolegom pomôžu pri analýze hlasového záznamu z kabíny lietadla. Sú pripravení poskytnúť ruským vyšetrovateľom aj nevyhnutnú dokumentáciu k technickému stavu lietadla. 

Pre podozrenie z neúmyselného zabitia sa prípadom začala zaoberať aj parížska prokuratúra, informovali francúzske médiá.

Christophe de Margerie sa vracal do Paríža z Moskvy, kde absolvoval rokovania konzultatívnej rady pre zahraničné investície, ktorej účastníci podľa TASS potvrdili pripravenosť pracovať vRusku za akýchkoľvek okolností - geopolitických i ekonomických.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu