Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ukrajina údajne nepoužíva kontroverznú kazetovú muníciu

Aktuálna situácia na Ukrajine v okolí Donecka. Zobraziť galériu (4)
Aktuálna situácia na Ukrajine v okolí Donecka. (Zdroj: Twitter)

KYJEV – Hovorca pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Michael Bociurkiw odmietol tvrdenie, že ukrajinské vládne jednotky používajú kazetovú muníciu, ako o tom vo svojej poslednej správe informovala ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW).

Informovala o tom dnes agentúra Ukrinform s odvolaním sa na spravodajstvo stanice Deutsche Welle. "Na východnej Ukrajine máme asi 90 pozorovateľov. Ak by tam k niečomu podobnému (použitiu kazetovej munície) došlo, určite by to zaregistrovali, ale do dnešného dňa nič také nebolo. Všetko, čo sme povinní oznámiť o munícii alebo ostreľovaní, je v našich každodenných zvodkách," vysvetlil.

Aktuálna situácia na Ukrajine
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Každodenné správy OBSE obsahujú podrobnosti o ostreľovaní v oblasti Donbasu, ktoré vychádzajú z inšpekcie pozorovateľov OBSE. Na obhliadku miesta ostreľovania inšpektori odchádzajú okamžite po tom, ako sa o novom prípade dozvedia.  HRW vo svojej správe uviedla, že používanie tejto munície zdokumentovala počas týždeň trvajúceho vyšetrovania na východe Ukrajiny.

"Je šokujúce vidieť na východe Ukrajiny také extenzívne používanie zbrane, ktorú väčšina krajín zakázala. Ukrajinské orgány by sa mali okamžite zaviazať k nepoužívaniu kazetovej munície a pripojiť sa k zmluve o jej zákaze," citovala agentúra RIA Novosti Marka Hiznaya z HRW.

Aktuálna situácia na Ukrajine
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Organizácia taktiež uviedla, že "zamestnanec Medzinárodného výboru Červeného kríža zahynul 2. októbra v Donecku pri útoku, pri ktorom boli použité rakety s kazetovou muníciou". Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na správu HRW uviedlo, že "bola zinscenovaná" proruskými separatistami v snahe diskreditovať ukrajinskú armádu.

Ku kauze sa dnes vyjadril aj námestník ruského ministra zahraničných vecí pre ľudské práva, demokraciu a vládu zákona Konstantín Dolgov, podľa ktorého obsah správy HRA svedčí o podstate silovej operácie ukrajinskej armády na juhovýchode Ukrajiny, ktorú Moskva od začiatku označuje za "trestnú". Dodal, že ruský Vyšetrovací výbor pokračuje v prešetrovaní tohto zločinu spáchaného na civilnom obyvateľstve. Súčasne vyjadril nádej, že pozíciu Ruska v tejto veci podporia aj medzinárodné organizácie ako OSN, OBSE či Rada Európy.

Aktuálna situácia na Ukrajine
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Kazetové alebo trieštivé bomby, ktoré často používajú pri svojich vojenských akciách viaceré krajiny sveta, obsahujú stovky drobných výbušnín, z ktorých mnohé po dopade na zem nevybuchnú, ale zostanú roztrúsené v širokom okolí a ohrozujú civilistov aj po rokoch. Aj desaťročia po ukončení konfliktov je tento problém aktuálny napríklad v Laose, Kambodži či vo Vietname. V priemere jedna štvrtina obetí kazetovej munície sú deti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu