Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Líbya: Zbombardujeme akúkoľvek loď, ktorá sa priblíži k pobrežiu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BENGHÁZI - Sily lojálne bývalému líbyjskému armádnemu generálovi Chalífovi Haftárovi pohrozili, že zbombardujú prístav v meste Benghází, ak ho úrady neuzatvoria a neodrežú tak zásobovacie cesty, po ktorých prúdia zbrane pre militantov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne vojenské zdroje.

Haftárove jednotky bojujú proti islamistickým skupinám, vrátane militantnej organizácie Ansár aš-Šaría, o kontrolu nad týmto mestom, ktoré je hlavným vstupným bodom pre import obilia a iných druhov potravín do východnej časti Líbye.

Haftár sa vymedzil ako veliteľ odpadlíckych jednotiek, nedávno sa však pripojil ku krehkej vládnej aliancii.

"Zbombardujeme akúkoľvek loď, ktorá sa priblíži k pobrežiu, pričom zodpovednosť za to ponesie vedenie prístavu," povedal pre Reuters Haftárov hlavný veliteľ vzdušných síl Sákir Džúrúší.

Západné mocnosti i susedia Líbye sa obávajú, že krajina sa zmení na padlý štát bez centrálnej kontroly. Slabá vláda nedokáže čeliť povstalcom, ktorí v roku 2011 pomáhali pri zvrhnutí Muammara Kaddáfího a dnes efektívne riadia krajinu.

Vláda stratila kontrolu nad hlavným mestom Tripolis v prospech ozbrojenej opozičnej skupiny zo západného mesta Misráta, následkom čoho sa vysoko postavení politici museli premiestniť do mesta Tobruk ležiaceho na východnej hranici štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu