Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Generálny tajomník NATO vyzýva na boj proti teroristom z Islamského štátu

Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Teroristi združení v Islamskom štáte (IS) sú "násilní, protizápadne orientovaní" bojovníci, na ktorých činy treba odpovedať vojenskou silou, aby bolo možné poraziť túto organizáciu. Uviedol to dnes generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Šéf Severoatlantickej aliancie v rámci podujatia, ktoré zorganizoval think-tank Carnegie Europe, skonštatoval, že všetci spojenci v rámci aliancie sú zjednotení a rozhodnutí bojovať proti tomuto druhu terorizmu.

"Táto skupina odmieta našu slobodnú spoločnosť. Využije všetky príležitosti na útok na naše hodnoty a aby presadila svoju spiatočnícku predstavu o svete. To si vyžaduje vojenskú reakciu v snahe poraziť a zničiť túto organizáciu," vyhlásil Rasmussen na adresu Islamského štátu.

Podľa jeho slov nastávajúci boj proti radikálnym militantom z IS je boj medzi toleranciou a fanatizmom; medzi demokraciou a totalitarizmom; medzi otvorenou a uzavretou spoločnosťou.

Rasmussen je v úrade už len niekoľko dní. Od 1. októbra sa novým generálnym tajomníkom NATO stane bývalý nórsky premiér Jens Stoltenberg.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu