Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Peripetie s ruským konvojom pokračujú, stále je iba na hraniciach

Ruský humanitárny konvoj
Ruský humanitárny konvoj (Zdroj: TASR)

KYJEV - Pozornosť venovaná kríze na Ukrajine sa sústreďuje na Luhansk a Doneck, veľkomesta na východe krajiny, odkiaľ sa ukrajinská armáda snaží vytlačiť proruských povstalcov. Zároveň sa očakáva, či dnes na rusko-ukrajinskom hraničnom priechode Doneck-Izvaryne pokročí vpred colné odbavovanie kamiónov s ruskou humanitárnej pomoci pre Luhansk.

Kolóna stoviek kamiónov, prezývaná ukrajinskými médiami "Putinov konvoj", vyrazila z Moskovskej oblasti 12. augusta. O dva dni neskôr dorazila k hranici, kde doteraz čakala na odbavenie a na bezpečnostné záruky, umožňujúce prejsť oblasťou bojov medzi vládnymi jednotkami a proruskými vzbúrencami do Luhansku.

Prvých 16 bielych automobilov KamAZ vošlo na prechod v stredu večer, zatiaľ však prechádzajú len ruskou kontrolou. Odbavenie z ukrajinskej strany podľa hovorcu bezpečnostnej rady Andrije Lysenko začne najskôr dnes, pretože Rusi doteraz nedodali potrebné dokumenty.

Zatiaľ nie je jasné, ako dlho odbavenie takmer 270 nákladných áut s bezmála 2000 tonami nákladu potrvá, ani kedy sa konvoj skutočne na cestu do Luhansku vydá. O toto mesto teraz ukrajinská armáda a proruskí povstalci zvádzajú tvrdé boje. Väčšina šesťdesiatkilometrovej cesty medzi ruskou hranicou a Luhanskom je podľa rebelov momentálne nepriechodná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu