Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Počet obetí stúpa, ebola v západnej Afrike zabila už 729 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikepedia/Ayacop)

ŽENEVA - Počet obetí epidémie eboly v západnej Afrike sa naďalej zvyšuje. Ochorenie, proti ktorému niet efektívneho lieku ani terapie, si podľa dnešnej informácie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyžiadalo do 27. júla najmenej 729 obetí.

Podľa rovnakého zdroja zaznamenali v rovnakom čase viac ako 1300 ochorení so smrteľnou diagnózou, iba v dňoch 23.-27. júla pribudlo v Guinei, Libérii, Nigérii a Sierre Leone 122 nových prípadov, z ktorých už najmenej 57 skončilo úmrtím pacientov. Informácie priniesli tlačové agentúry Reuters, AP, DPA, ako aj britská BBC.

Libéria už v stredu oznámila zatvorenie všetkých škôl v krajine a karanténu viacerých obcí v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu epidémie. Bezpečnostné sily v celej krajine dostali rozkaz presadiť splnenie týchto opatrení, ktoré sú súčasťou nového akčného plánu. Ten zahŕňa okrem iného aj udelenie povinného 30-dňového voľna pre štátnych zamestnancov, ktorí nie sú nevyhnutne potrební.

Tamojšia prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová ešte v nedeľu vyhlásila, že vláda robí všetko pre to, aby zabránila šíreniu vírusu, vrátane vykonávania lekárskych prehliadok a testov na prítomnosť vírusu eboly u všetkých pasažierov na letiskách krajiny, ktorí cestujú z alebo do Libérie. Obmedzené sú verejné podujatia v krajine.

Sierra Leone vyhlásila dnes pre epidémiu eboly stav verejného ohrozenia. Cieľom tohto kroku je zamedziť dosiaľ najväčšiemu šíreniu tejto choroby, uviedol prezident Ernest Bai Koroma, ktorý dodal, že bezpečnostné opatrenie bude trvať 60-90 dní, pričom sa môže ešte predĺžiť. Na karanténu epicentier výskytu choroby budú dohliadať polícia a armáda.

Do platnosti vstúpili aj nové bezpečnostné pravidlá pre cestujúcich na medzinárodnom letisku Lungi pri hlavnom meste Freetown. Koroma podobne ako Johnsonová-Sirleafová oznámil, že ruší svoju plánovanú cestu na americko-africký summit do Washingtonu a namiesto toho sa zúčastní na krízovom stretnutí s predstaviteľmi regiónov.

Medzinárodné združenie leteckých prepravcov (IATA) neodporučilo dnes obmedzenie leteckej prepravy s regiónom zasiahnutým epidémiou, pretože sa domnieva, že riziko prenosu vírusu eboly je nízke.

V Etiópii však oznámili, že začínajú s monitoringom všetkých pasažierov, ktorí cestujú do krajiny zo štátov západnej Afriky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu