Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Facebook je funkčný, Anonymous napadli tri mexické servery

Anonymous
Anonymous

WASHINGTON/MEXIKO - Internetová sociálna sieť Facebook zostala dnes po šiestej hodine rannej (SEČ) funkčná. Nenaplnila sa tak výzva zverejnená tento týždeň prostredníctvom videonahrávky hlásiaca sa k hackerskému združeniu Anonymous, aby sa užívatelia internetu v túto hodinu pripojili k útoku proti Facebooku.

Samotná výzva bola však spochybnená krátko po svojom zverejnení na serveri YouTube. Správa poslaná z účtu na Twitteri "AnonOps" - ktorý už v minulosti správne oznamoval útoky Anonymous - poprela, že by iniciátorom útoku na Facebook bolo toto voľné hackerské združenie. "Znovu musíme povedať, že nezaútočíme na Facebook! Znovu média klamú," stálo v správe poslanej z účtu AnonOps. V piatok však aktívna skupina hackerov Anonymous zaútočila na tri mexické vládne servery na protest proti navrhovanému zákonu, ktorý má sprísniť miestne právne predpisy týkajúce sa on-line zdieľanie súborov.

Ako dnes oznámila agentúra Reuters, napadnuté servery patria ministerstvu vnútra, aenátu a poslaneckej snemovni. "Žiadame mexickú vládu, aby nepokračovala v presadzovaní tohto zákona, pretože by znamenal koniec slobody prejavu a slobody zdieľania súborov," uviedlo združenie Anonymous pred piatkovým útokom vo videonahrávke zverejnenej na serveri YouTube. Návrh zákona, ktorý predložil minulý mesiac senátor vládnej Strany národnej akcie Federico Doring, by kriminalizoval nahrávanie hudby, videí či kníh na internet bez povolenia vlastníka autorských práv.

Anonymous je voľné spoločenstvo hackerov, recesistov a sieťových aktivistov, ktoré nemá jasnú štruktúru a vedenie a ani jasné zameranie, proti čomu a ako bojuje. Všeobecne je vnímané ako hackerské združenie, pretože najväčšiu pozornosť vzbudzuje svojimi hackerskými útokmi. Okrem iného vyradilo tento rok z činnosti weby írskych ministerstiev spravodlivosti a financií.

Podľa odborníkov je ale hackerstvo len jednou z činností hnutia, ktoré sa prezentuje napríklad aj rôznymi žartami či recesiami alebo iba informáciami a oznámeniami na internete. Do širšieho povedomia internetovej komunity sa hnutie dostalo v roku 2003 prostredníctvom internetového fóra 4chan.org.

Užívatelia zvyčajne svoje príspevky a obrázky publikujú anonymne pod hlavičkou Anonymous. Členovia skupiny sa často prezentujú s maskou tragického hrdinu katolíckych vzbúrencov v Londýne na začiatku 17. storočia Guya Félixa, ktorá je inšpirovaná komiksom V ako Vendeta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu