Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Začala internetová vojna: Najväčší hackerský útok zasiahol FBI aj Biely dom!

Útoky spustilo zatknutie šéfa Megauploadu Zobraziť galériu (8)
Útoky spustilo zatknutie šéfa Megauploadu

BRATISLAVA/WASHINGTON - Hackerská skupina Anonymous ako odvetu za zablokovanie webu megaupload.com, ktorý je najväčším serverom pre zdieľanie dát na internete, napadla stránky amerického FBI a Bieleho domu. Hackerom sa už podarilo zablokovať už množstvo webov a ďalšie útoky chystajú.

"Spustili sme najväčší útok v histórii internetu, ktorý ochromí vlády aj stránky hudobného priemyslu. Členovia kongresu musia zmeniť plánovanú legislatívu, inak naše zbrane neutíchnu," uviedli členovia združenia Anonymous na svojich internetových stránkach s tým, že kým nebude server megaupload.com opäť sprístupnený, útoky budú pokračovať.

Obrovský protiútok internetových hackerov je reakciou na kontroverzný zákon o internetovom pirátstve z dielne amerických organizácií SOPA a PIPA. Na protest sa v stredu vyplo množstvo stránok, napríklad aj anglická verzia Wikipédie.

15:10 Hackerom sa podarilo stopnúť stránku ministerstva spravodlviosti Nového Zélandu  - justice.govt.nz

15:05  Polícia zabavila šéfovi Megauploadu vozový park. Okrem luxusných značiek zaujali aj netradičné ŠPZ ako Mafia, Hacker, či Police.

Kim Schmitz Dotcom
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Elliot Kember)

Kim Schmitz Dotcom
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Elliot Kember)

Kim Schmitz Dotcom
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Elliot Kember)

 

14:40Zatknutí zamestnanci Megauploadu

  • Kim Schmitz, Nemec, zakladatel
  • Finn Batalo, Nemec, šéf marketingu
  • Julius Bencko, Slovák, grafický dizajnér
  • Sven Echternach, Nemec, ekonomický šéf
  • Mathias Ortmann, Nemec, spoluzakladatel
  • Andrus Nomm, Estńec, šéf vývoja
  • Bram van der Kolk, Holanďan, programátor

14:35 Ďalším cieľom hackerov by mala byť stránka ministerstva spravodlivosti USA - justice.gov. Zverejnila skupina anonymous.

14:30 Americké úrady tvrdia, že šéf Megauploadu nebol žiadny samaritán. Jeho sídlo na Novom Zélande vraj patrí k najväčším v krajine. Jeho vozový park predstavujú desiatky najluxusnejších áut.

Sídlo šéfa Megaupload

Kim Schmitz
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky.sk)

 

14:03 Prvý útok mimo územie USA. Nefugnuje stránka hadopi.fr. Voľne preložené ide o web úradu na autorskú ochranu a kontrolu šírenia informácií po internete.

13:50 Hackeri "zhodili" celý web mgm.com.

13:30 Stránky copyright.gov, hadopi.fr, riaa.com universalmusic.com stále nefungujú.

12:40 "My sme Anonymní. My sme légia. My sme každý. My sme všade. My sme vy. My neodpúšťame. My nezabúdame. Toto je náš svet a my si ho berieme späť. Očakávajte nás," burácajú hackeri na internetových fórach. Momentálne vo viacerých krajinách zhadzujú stránku shop.mgm.com.

12:00 Megaupload sa má nachádzať na tejto IP adrese. Zatiaľ neexistuje žiadna doména.

Začala internetová vojna: Najväčší
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: megaupload)

11:00 Anonymous už hackli stránky riaa.org, mpaa.org, copyright.gov, whitehouse.gov, doj.gov, hadopi.fr, utahchiefs.org, wmg.com, bmi.com. Stránku FBI údajne nahodili po 12-hodinovom výpadku a niektoré ďalšie stránky sú tiež opäť v prevádzke.

Hackerom sa podarilo zablokovať aj stránky Amerického združenia filmového priemyslu, asociácie fonografického priemyslu, ministerstva spravodlivosti a vydavateľstiev Universal Music a Warner Music.

09:40 Pri útokoch hackeri využili techniku ​​nazývanú DDoS (Distributed Denial of Service). V praxi taký útok prebieha vždy podľa rovnakého scenára. Tisíce počítačov začnú pristupovať v jeden okamih na konkrétny server. Ten spravidla nezvládne tak vysoké množstvo požiadaviek spracovať a spadne. Pre bežných užívateľov sa potom takto napadnutá webová stránka tvári ako nedostupná.

7:00 Na zozname napadnutých stránok, ktorý hackeri pravidelne aktualizujú, bolo v piatok ráno uvedených celkom 14 webov. "Nebude trvať dlho a pribudnú desiatky ďalších webov firiem, ktoré chcú potláčať slobodu internetu," naznačil ďalšie plány združenia Anonymous jeden z ich členov v diskusii pod zoznamom.

05:12 Hovorca ministerstva spravodlivosti útok potvrdil s tým, že vyradenie stránok z prevádzky bolo následkom "nepriateľského aktu".

Zablokovaný server megaupload.com podľa amerických vyšetrovateľov zdieľaním filmov a ďalšieho chráneného obsahu spôsobil majiteľom práv škodu za pol miliardy dolárov. Ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že začalo trestné stíhanie zakladateľa služby Kima Schmitz, ktorý vystupuje pod menom Kim Dotcom, a piatich manažérov firmy. Schmitz a traja jeho spolupracovníci boli už zadržaní v Aucklande na Novom Zélande, po ďalších dvoch sa pátra. Medzi obvinenými je aj Slovák Július Bencko.

Odveta za megaupload

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu