Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Nemci vidia v Klausovi "šialeného slovného strelca"!

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Slovnými útokmi proti Nemcom sa český prezident Václav Klaus snaží zachrániť upadajúcu popularitu vo svojej vlasti. Píše o tom dnešné vydanie denníka Die Welt pod titulkom "Narodeniny slovného šialeného strelca".

V článku denník pripomína prieskum zo začiatku roka, podľa ktorého Klausovi, ktorý sedemdesiate narodeniny oslávi túto nedeľu, dôverovalo 46 percent Čechov. "Nič nemohlo vyhranené ego hlavy štátu zasiahnuť tvrdšie. V jeho najlepších časoch s ním pritom súhlasilo viac ľudí, než kedysi s jeho predchodcom Václavom Havlom, ktorý stojí mimo akúkoľvek diskusiu," konštatuje Die Welt.

Pokles obľuby "veľkého Klausa" údajne neprišiel náhodou. Denník ho dáva do súvislosti so spornými postojmi prezidenta, ako je "jeho patologický odpor k EÚ a euru, jeho boj proti 'rozprávke o klimatických zmenách' alebo jeho prehnané mocenské sebavedomie, ktoré ho necháva stále znovu svojím spôsobom zasahovať do vnútornej politiky, hoci k tomu nemá oporu v ústave".
 
Čechov podľa Die Welt tiež obťažuje, že "Klaus predstiera, že je expertom na všetko". "Tento týždeň sa dokonca ukázal ako odborník na lykožrúta a požadoval dostať sa konečne sekerou na kobylku prirodzene rastúcemu pralesu na hranici Bavorska," glosoval denník prezidentov nedávny súhlas so zásahom v chránenej časti Šumavy napadnutej kôrovcom, ktorý odmietajú ekológovia.
 
"Keď už to nejde vnútropoliticky, tak sa Klaus vydáva pre body do zahraničnej politiky a obzvlášť rád do nemeckej politiky," pokračuje Die Welt, podľa ktorého český prezident vie hrať "nemeckou kartou" virtuózne.
 
Podľa Klausa "pritom v dôsledku baktérie EHEC zomrelo viac ľudí ako pri jadrovej havárii v Japonsku. A EHEC - dodáva Klaus ješitne - nie je nič viac, než obvyklá, umelo vytvorená bublina," uvádza denník prezidentove argumenty. Do kategórie týchto výrokov podľa Die Welt patrí aj Klausovo ostré odmietnutie ospravedlnenia vysídleným sudetským Nemcom, ku ktorému ho minulý víkend na sudeto-nemeckom zraze v Augsburgu vyzval predseda ich združenia Franz Pany.
 
Die Welt poznamenáva, že "Klaus hľadá svoj nový politický domov, až o dva roky vyprší jeho funkčné obdobie". S politikou podľa denníka skončiť nechce. "Na to sa považuje za nepostrádateľného, ​​aj keď veľkoryso hovorí: 'Že som Boh, by som v žiadnom prípade netvrdil'," uzatvára Die Welt.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu