Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Rozsudok nad Chodorkovským: Nátlak, pochybnosti a podplácanie?!

Proces s Chodorkovským je poznačený škandálom
Proces s Chodorkovským je poznačený škandálom

MOSKVA - Škandál je to neuveriteľný. Asistentka sudcu Danilkina, ktorý odsúdil k 14 rokom Michaila Chodorkovského a Platona Lebedeva, vyhlásila, že rozsudok nespísal sudca, ale ktosi iný, a že poslednú časť verdiktu mu doručili, až keď ho začal vynášať, napísal dnes denník Moskovskij komsomolec.

Problém nie je v treste. 14 rokov, alebo 10, alebo 20. .. Problém tkvie v texte rozsudku, ktorého časti do seba zjavne nezapadajú. Zdá sa, že jeden človek písal o cenách, druhý o tonách ropy, tretí o akciách, a tak zo zlepenca trčia hrubé chyby: niekde nesedia funkcie, inde adresa.

Problém nie je v sudcovi Danilkinovi. Mohol obvinených oslobodiť pre nedostatok dôkazov, mohol odhaliť nátlak, mohol vystúpiť proti systému a stať sa v dejinách hrdinom. Teraz je obeť a spolupáchateľ.

Problém je v systéme. Prezident Dmitrij Medvedev sľuboval boj proti právnej svojvôli a korupcii. Ak je tvrdenie asistentky sudcu pravdivé, tak aj prezident vychádza z prípadu ako obeť a spolupáchateľ.

Teraz by bolo potrebné asistentku zapojiť do programu ochrany svedkov (pretože ju môžu zavraždiť, môže spadnúť pod auto, môže zjesť jedovaté huby). Taktiež je potrebné vyšetriť, kto nariaďoval, kto písal rozsudok, kto určil trest, kto osobne hovoril so sudcom Danilkinom.

V civilizovaných krajinách by takýto prípad viedol k politickej kríze a impeachementu (k ústavnej obžalobe hlavy štátu). Asistentku sudcu však najskôr budú zo všetkých síl nútiť odvolať vyrieknuté.

Ak ju skutočne podplatili a klamala, ako niektorí tvrdia, tým skôr by jej výsluch mali urobiť tak, aby sa nielen zistilo, kto ju podplatil a koľko jej zaplatil, ale tak, aby sa novému priznaniu dalo veriť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu