Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ministerstvo financií pripravuje zákon o hazardných hrách: Dôjde na reguláciu online hazardu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Michal Dragan)

BRATISLAVA - Ministerstvo financií pripravuje nový zákon o hazardných hrách. Predbežnú informáciu k návrhu zaradilo do pripomienkového konania. Samotný návrh chce predložiť v januári. V predbežnej informácii uvádza, že základným cieľom pripravovanej právnej úpravy je úprava prístupu k regulácii online hazardných hier.

Občianske združenie Aliancia za čistú hru – Clarify víta spustenie legislatívneho procesu právnej úpravy online hazardných hier a ich legalizáciu. Ako povedal dnes pre agentúru SITA riaditeľ Aliancie za čistú hru - Clarify Rafael Rafaj, nelegálny online hazard okráda štát o desiatky miliónov eur ročne, berie pracovné miesta a nepodlieha regulácii, čím vystavuje hráčov aj spoločnosť dvojakému riziku. Občianske združenie, venujúce sa aj regulácii hazardných hier, má podobne ako pri novele zákona z roku 2016 ambíciu zásadným spôsobom návrhy ministerstva financií pripomienkovať.

Prioritami aliancie sú dohľad nad transparentnosťou procesu, miera liberalizácie tak, aby sa zohľadnili aj záujmy Slovenska, efektívnosť regulácie a vyvodzovanie zodpovednosti za negatívne dopady gamblingu. “Je načase hovoriť aj o tom, ako sa môžu menšie trhy brániť pred mamutími svetovými gigantmi v oblasti gamblingu. Zároveň by mal rezort financií myslieť aj na elimináciu špekulantov, ktorým pôjde len o zisk a v žiadnom prípade o ochranu hráčov a podporu mimovládnych organizácií, ktoré sa dlhé roky venujú starostlivosti o závislých hráčov a snahe dostať ich späť k normálnemu životu,” zdôraznil riaditeľ Aliancie za čistú hru - Clarify Rafael Rafaj.

Aliancia upozorňuje, že podľa zahraničných trendov môže prísť ku krížovému pôsobeniu a prevádzkovaniu dvoch odlišných typov online hazardu – mäkkého, kam patrí stávkovanie a tipovanie, s tzv. tvrdým hazardom – online kasínami, čím by došlo aj ku kríženiu rôznych tipov hráčov. Zároveň hrozí infikovanie bežných tipérov tvrdým gamblingom. Rozšírením či kumuláciou ponuky na jedno miesto sa zvyšuje aj riziko prepadnutia stávkarov ďalšej forme závislosti od hazardných hier. Nie je nijakým tajomstvom, že v tejto oblasti panuje aj tvrdý lobing, keďže online hazard v EÚ dynamicky rastie technologicky, ponukami aj objemami stávok.

Aj z uvedených dôvodov by bolo riešením, ak by štát ponúkol zvlášť licenciu na každú oblasť online hazardu, pričom by výška tejto licencie mala byť dostatočne vysoká na to, aby sa eliminovali špekulanti, a online hazard by mohli prevádzkovať len silné, stabilné a zodpovedné spoločnosti, ktoré už roky podporujú nielen slovenský šport, kultúru, ale aj boj neziskových organizácií so závislosťami. V ponuke by mohla byť aj tzv. superlicencia platná na dlhšie obdobie, samozrejme, za vyššiu sumu, ako by bol súčet licencií platných pre rozličné oblasti online hazardu,” dodáva zástupca riaditeľa aliancie Tomáš Szmrecsányi.

Z pohľadu Aliancie za čistú hru - Clarify bude dôležité vyriešiť, kto a akým spôsobom ponesie následky za negatívnu sociálnu stopu, keďže liberalizácia zväčša znamená cezhraničný presah medzinárodných hráčskych gigantov, respektíve, ako sa zabráni kapitalizácii strát. „Patologickí hráči vždy ostanú na Slovensku, zaťažia slovenský sociálny aj zdravotný systém, ale zisky často odchádzajú do zahraničia,“ zdôraznil Rafaj, ktorý sa tiež obáva, aby sme z jedného extrému – štátneho monopolu na online hazard, neskočili do extrému druhého – bezbrehej liberalizácie s formálnou reguláciou a odovzdaniu trhu zahraničným gamblerským gigantom.

Podľa mimovládky treba nájsť zlatú strednú cestu zodpovednosti zábavného priemyslu za hráčov v mieste ich pôsobenia. To znamená, že novela zákona o hazardných hrách zameraná na liberalizáciu online hazardu by mala zabezpečiť, aby firmy pôsobiace v online hazarde platili poplatky a dane na Slovensku.

Viac o téme: HryZákonMinisterstvo financiíOnlineHazard
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu