Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SKOK vracia úder: Petícia za odluku cirkvi od štátu!

BRATISLAVA - Strana Skok, ktorú zakladá poslanec NR SR Juraj Miškov, chce finančnú odluku cirkvi od štátu, preto onedlho odštartuje petíciu, ktorá by odluku podporila. Cieľom strany však nie je vypísanie referenda o tejto otázke. Strana chce len získať podporu pre predloženie návrhu zákona.

Spolu s Miškovom stranu zakladá aj ďalší poslanec NR SR Daniel Krajcer, ktorý ako minister kultúry otvoril otázku finančnej odluky cirkvi od štátu. Ako opozičný poslanec pred časom predstavil aj konkrétny model. „Avizoval som, že sa pokúsim vytvoriť k tejto otázke platformu v NR SR. Viacerí poslanci potvrdili záujem v nej pôsobiť. Chcem vytvoriť čo najširší priestor pre diskusiu,“ povedal Krajcer dnes pre agentúru SITA s tým, že okrem vytvorenia platformy prídu aj ďalšie aktivity. Záujem diskutovať v takejto platforme majú napríklad poslanci NR SR Richard Vašečka (OĽaNO) a Jozef Mikloško (KDH).

Krajcer vlani v októbri pozval na rokovanie o odluke cirkvi od štátu všetkých predsedov poslaneckých klubov v NR SR. Podľa poslancov to nebude prvé stretnutie v súvislosti s ich iniciatívou za finančnú nezávislosť cirkvi. “Model odluky cirkvi od štátu sme už predstavili niektorým najvýznamnejším cirkvám. Stretnutia by mali pokračovať na expertnej úrovni, rovnako tak aj s predstaviteľmi mimovládnych organizácii,“ povedal v októbri Krajcer pre agentúru SITA. Bývalý minister kultúry je presvedčený, že pre tuto tému je potrebné získať širšiu spoločenskú a politickú podporu.

Krajcer v máji minulý rok prišiel s ambíciou otvoriť diskusiu o modeli nezávislého financovania cirkví a občianskej spoločnosti. Navrhoval, aby každý daňovník mohol poukázať jedno percento zo svojho daňového základu cirkvám a organizáciám tretieho sektora podľa vlastného uváženia. Sumu by mohol rozdeliť medzi viacerých príjemcov. Tento model však nemá zvýšiť povinnosti daňovníka. Ak niekto podľa Krajcera nerozhodne o poukázaní jedného percenta, takéto prostriedky sa automaticky presunú do novozriadeného Fondu na obnovu kultúrneho dedičstva.
Na zabezpečenie plynulého prechodu na nový systém financovania cirkví a náboženských spoločností Krajcer navrhuje prechodné obdobie desať rokov, počas ktorých sa bude cirkvám dorovnávať prípadný rozdiel medzi výnosom z asignácie a výškou adresnej dotácie, ktoré cirkvi dostávajú zo štátneho rozpočtu. Po piatich rokoch bude dorovnávanie postupne klesať. Nemôže tak podľa Krajcera dôjsť k finančnému znevýhodneniu cirkví v období, kým si daňovníci nezvyknú na nový model ich financovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu