Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zakázať zisk zdravotným poisťovniam nie je až tak jednoduché

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico chce aj v tomto volebnom období znovu siahnuť na zisky zdravotných poisťovní. Ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú požiadal o pripravenie právnej normy, ktorá by obmedzila možnosť tvorby zisku pre zdravotné poisťovne tak, aby bola v súlade s Ústavou SR aj medzinárodným právom. „Podstata bude v tom, že poisťovne nebudú môcť vytvárať zisk z verejných zdrojov, budú musieť svoje aktivity financovať len zo správneho fondu," vysvetlil premiér v diskusnej relácii Na telo. Dá sa zisk zakázať tak, aby to nebolo v rozpore s US SR? Odpovedá advokátka Jana Martinková z Advocatus Martinková.

 

 

„Hoci som vždy bola a som proti zisku zdravotných poisťovní, nemyslím si, že potom, ako zákon o zdravotných poisťovniach z roku 2004 nastavil vyplácanie zisku extrémne liberálne, by mohlo dôjsť k absolútnemu zákazu zisku bez toho, aby nedošlo k zásahu do majetkových práv akcionárov. Je to rovnako ťažké ako zavrieť Pandorinu skrinku. Zákon v roku 2004 uvoľnil verejné zdroje do tej miery, že každý radikálny zásah smerom k zákazu zisku môže byť disproporčný, preto sa treba v prvom rade snažiť o zachovanie spravodlivej rovnováhy medzi potrebami verejného záujmu spoločnosti a ochranou zák. práv jednotlivca,“ tvrdí advokátka.
 
Podľa jej slov sa akcionári iste neuspokoja s odôvodnením, že majú k dispozícii „správny fond“, ktorý za súčasnej legislatívnej úpravy je viazaný len na prevádzkovú činnosť poisťovne, z neho akcionári neuspokoja svoje legitímne očakávania nastavené zákonom v roku 2004. „Dúfam tiež, že sa nepristúpi k špecifickému zdaneniu zisku ako to bolo v prípade emisnej dane. To by sme sa žalobám iste nevyhli. Rovnako treba byť opatrní aj s prípadnými ústavnými zmenami, aby nedošlo k obchádzaniu Ústavného súdu,“ dodáva Martinková.
 
„Myslím si, že pri legislatívnych zmenách by sa malo začať nie od zákona o zdravotných poisťovniach, ako tomu bolo doteraz, ale od zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia a o úhradách za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a taktiež dôslednejšie skĺbiť zákon o rozpočtových pravidlách a zákon o zdravotnom poistení so zákonom o zdravotných poisťovniach, v prvom rade dôslednejšie zadefinovať právne postavenie  poisťovní, aby sa prestali tváriť, že sú vlastníkmi prostriedkov prevzatých od platiteľov poistného na verejné zdravotné poistenie,“ konštatuje na margo možných sporov so zdravotnými poisťovňami či sťažnostiam na Ústavný súd SR. „Možno by už potom nebolo treba zisk zakazovať. Treba si uvedomiť, že aj zákon z roku 2004 má svoje nedokonalosti, ktoré by sa dali využiť nielen v ďalších novelizáciách zákona, ale aj v potenciálnom konaní na Ústavnom súde,“ hovorí.
 
V prípade, že by aj tak došlo k účelovému podaniu na Ústavný súd, vôbec by sa toho nebála. Avšak za predpokladu, že by Ústavný súd tento krát neignoroval tie ustanovenia Ústavy, ktoré svojím významom nadväzujú na napádané ustanovenia a sú s nimi v príčinnej súvislosti, hlavne čl. 40 Ústavy (právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť na základe zdravotného poistenia) alebo okrem vlastníckeho práva akcionárov by posudzoval aj vlastnícke práva účastníkov verejného zdravotného poistenia vo vzťahu k odvedeným preddavkom na zdravotné poistenie.
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu