Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vyšetrovateľka Bašternákovej kauzy odstúpila z prípadu: Čelila vraj veľkému tlaku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Ján Zemiar, SITA)

BRATISLAVA - V kauze daňových podvodov spájaných s podnikateľom Ladislavom Bašternákom polícia vymenila vyšetrovateľa. Ako sa uvádza vo vyhlásení Prezídia Policajného zboru, doterajšia vyšetrovateľka Tatiana Ujváryová totiž nadriadeným vo štvrtok 23. júna oznámila zaujatosť, ktorú odôvodnila tlakom a jej osobu a útokmi zo strany médií a niektorých poslancov parlamentu.

Podľa polície sú útokmi na osobu vyšetrovateľky dotknutí jej priatelia, rodina aj známi. "Na základe týchto skutočností, ktoré dostatočne odôvodňujú vznik možných pochybností o nezaujatosti pre jej pomer k prejednávanej veci, nadriadený dňa 23. júna rozhodol o vylúčení vyšetrovateľky a vec bola pridelená inému vyšetrovateľovi," uvádza sa v stanovisku.

Kauza spájaná s podnikateľom Ladislavom Bašternákom sa týka nadmerných odpočtov DPH pri bytovom komplexe Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Následne si firma Bašternáka uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dvoch miliónov eur. Kriminálny úrad finančnej správy na prípad upozornil políciu, trestné oznámenie však bolo v roku 2014 odmietnuté. Finančná správa voči tomu vypracovala sťažnosť, tá však nebola odoslaná. 

V prípade trestného oznámenia Kriminálneho úradu finančnej správy, ktorý upozornil na možné podvody s odpočtami DPH, vyšetrovateľka podľa polície rozhodla v súvislosti s Trestným poriadkom. S týmto rozhodnutím sa stotožnil aj dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR. "Prokurátor prieskumného oddelenia GP SR sa s týmto rozhodnutím nestotožnil a považoval ho za predčasné. Prokurátor prieskumného oddelenia GP SR týmto vyjadril iný právny názor na rozhodnutie v danej veci. Táto skutočnosť nezakladá dôvod na zmenu vyšetrovateľa," konštatuje polícia. K samotnej veci, ktorá je v štádiu prípravného konania, ktoré je konaním neverejným, sa polícia nevyjadruje.

Viac o téme: Daňové podvodyLadislav BašternákKauza Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu