Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Šokujúce odhalenie! Žena kontroverzného právnika žaluje Slovensko o 280 000 000 eur

Terénne auto s papučou a nápisom Zobraziť galériu (6)
Terénne auto s papučou a nápisom (Zdroj: SITA/Peter Hudec)

BRATISLAVA - V zákulisí v týchto dňoch začala tikať nová časovaná bomba. Slovensku totiž hrozí, že príde o astronomickú sumu. Celý prípad začal ešte v roku 2005, keď Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou zamietol licenciu na novú zdravotnú poisťovňu, lebo za ňou mali stáť pochybní ľudia, čeliaci podozreniam z pochybných finančných tokov.

O jednej z najväčších žalôb v histórii Slovenska na 280 miliónov eur bude už čoskoro rozhodovať súd. Všetko sa pritom začalo ešte pred 13-imi rokmi, keď chcela spoločnosť Flow s.r.o. založiť na Slovensku novú zdravotnú poisťovňu s názvom VIVIA zdravotná poisťovňa.

Keďže podľa úradu nesplnila podmienky, licenciu jej zamietol a biznis plán tak padol. Licenciu žiadatelia nedostali, lebo úrad mal podozrenia, že by financie na novú poisťovňu mohli pochádzať z nelegálnej činnosti, resp. majiteľka nevedela dôveryhodne preukázať, že to tak nie je. Jedným z dôvodov neudelenia licencie boli aj pochybnosti o finančných tokoch spoločnosti a jej predstaviteľov.

„Žalobkyňa hodnoverným spôsobom nepreukázala, že základné imanie budúcej zdravotnej poisťovne a ďalšie finančné zdroje pochádzajú z legálnych príjmov. Prvostupňový správny orgán pritom poukázal nato, že spôsob, akým žiadateľka chcela preukázať pôvod finančných prostriedkov vzbudzuje pochybnosti, či finančné operácie, ktoré vykonali H., Z. a niektoré obchodné spoločnosti sú v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi, a preto nadobudol pochybnosti, či spoločnosť FLOW, s. r. o., Šafárikovo nám. 7, 811 02 Bratislava, je vhodnou osobou podľa § 33 ods. 2 zákona o zdravotných poisťovniach,“ píše sa v rozhodnutí úradu z 9. 12. 2005.

Vo veci už v minulosti rozhodoval aj Najvyšší súd, ktorý potvrdil, že "osoba konateľky nie je vhodnou osobou, pretože podľa §33 ods. 2 písm. a/ zákona o zdravotných poisťovniach hodnoverne nepreukázal splnenie podmienok uvedených v § 33 ods. 1 písm. b/ zákona o zdravotných poisťovniach, a to, že peňažné prostriedky vložené do základného imania budúcej zdravotnej poisťovne pochádzajú z legálnych príjmov."

Po rokoch sa však predstavitelia firmy Flow s.r.o. opäť prihlásili o slovo. V roku 2016 podali žalobu o náhradu škody. Zaujímavé však je, kto stojí za touto spoločnosťou. Podľa obchodného registra je spoločníčkou Jana Bušová, manželka Romana Buša.

Právnik spájaný s podsvetím

Terénne auto s papučou
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Peter Hudec)

Advokát Roman Bušo sa zviditeľnil v máji 2005, keď odstavil v centre Bratislavy Hummer s nápisom „ Palko je orgán.“ Keď začali auto s papučou riešiť aj policajti, Bušo im odmietol ukázať doklady, bol ozbrojený a dokonca sa pokúsil ujsť, pričom vraj ohrozil mužov zákona. Nasledovala divoká naháňačka Bratislavou z centra mesta až do Karlovej Vsi, kde policajti cestného piráta nakoniec chytili a skončil tak v cele.

 

Večer priniesla o incidente správu aj súkromná televízia JOJ, ktorá v tom čase patrila podnikateľovi Ivanovi Kmotríkovi. Zaujímavé však je, že reportáž ukázala celú kauzu z pohľadu  neprávosti mužov zákona proti nič netušiacemu vodičovi Hummera, ktorý chcel práve odletieť na dovolenku a tak mu pokazili deň. „Úplne kratučko môžete povedať, že to, čo spravila polícia, je dosť veľká drzosť od nich,“ povedal Bušo televízii.

Bývalé auto Fruniho

Majiteľom Bušovho auta bola zvolenská firma INKFLOW. V nej okrem Romana Buša v minulosti figuroval aj vtedajší poslanec NR SR Miroslav Abelovský, ktorý sa do parlamentu dostal vďaka predsedovi HZDS Vladimírovi Mečiarovi. No pred tým, ako sa vlastníkom populárneho Hummera stala spoločnosť INKFLOW, patrilo auto firme Františka Fruniho Horizont Slovakia. K prevodu vozidla na nového majiteľa došlo iba pár dní pred vyhlásením konkurzu Horizontu, po ktorom zostali desaťtisíce poškodených.

Únos dcéry

O rok neskôr v septembri 2006 sa stal Hummer opäť stredobodom pozornosti polície aj médií. Tentoraz však nebol hlavnou postavou Bušo, ale jeho dcéra Veronika, ktorá v súčasnosti pracuje ako kuchárka pre známy obchodný reťazec. Vtedy 19-ročná dievčina bola údajne obeťou pokusu o únos.

Veronika Bušová
Zobraziť galériu (6)
Veronika Bušová  (Zdroj: FB)

V ranných hodinách na ceste medzi obcou Jablonové a Bratislavou ju zastavila trojica mužov prezlečených za policajtov. Ozbrojení páchatelia donútili dievča vystúpiť a naložili ho do kufra auta. Veronike sa podarilo rozobrať čalúnenie, otvoriť kufor a vyskočiť. Pri tomto manévri však utrpela ťažké zranenia hlavy, s ktorými skončila na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici na bratislavských Kramároch, kde ju strážili kukláči. Neskôr našli policajti aj auto, ktoré bolo zhorené a nachádzali sa v ňom zbrane.

Bušove podnikateľské aktivity sa v minulosti spomínali aj v súvislosti s rusky hovoriacimi mužmi a podsvetím. V knihe Mafia sa spomína v tejto súvislosti aj skupina piťovcov. Ako príklad sa spomína aj mediálny boj tejto mafiánskej skupiny proti vtedajšiemu policajnému prezidentovi Spišiakovi a ministrovi vnútra Palkovi.

Zaujímavé je aj to, že Bušovci zarábajú na štáte. Podľa CRZ prenajímajú budovu Výskumné ÚStavu, ktorý spadá pod ministerstvo školstva. Zmluva s ich firmou PVS je na takmer 400 tisíc eur.

Firma Bušovej manželky a nelegálne príjmy?

Zhodou náhod firma, ktorá žaluje štát, sa volá podobne ako tá, čo vlastnila auto Hummer, iba z nej vypadlo INK. Jedinou spoločníčkou je v nej Bušova žena Jana. Megažalobu podala pred 2 rokmi, po neúspechu napadnúť rozhodnutie Úrad na Najvyššom súde.

 

Šokujúce! Mama známej kuchárky
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: sud)

„Spoločnosť FLOW s.r.o. podala dňa 31. 10. 2016 prostredníctvom svojho právneho zástupcu na Okresnom súde Bratislava I žalobu o náhradu škody. V súdnom spore zatiaľ nebolo nariadené pojednávanie. Úrad uplatnený nárok spoločnosti FLOW s.r.o. na zaplatenie náhrady škody v plnom rozsahu neuznáva. Úrad skonštatoval, že neboli splnené predpoklady na náhradu škody podľa zákona č. 514/2003 Z. z. o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci a o zmene niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, “ reaguje ÚDZS s tým, že o mimosúdnu dohodu sa určite snažiť nebudú.

O právnom zástupcovi rozhodovala komisia, do ktorej pozvali aj zástupcov z iných štátnych úradov. „Za účelom transparentného výberu kvalifikovaného právneho zástupcu úrad navrhol vznik výberovej komisie a požiadal Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky, Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky a Ministerstvo financií Slovenskej republiky o nominovanie svojho zástupcu do výberovej komisie. Výberová komisia v štvorčlennom zložení nastavila podmienky a proces výberového konania.“

Zmluvu s právnym zástupcom podľa portálu CRZ podpísali 19. apríla. „Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) uzavrel dňa 19. 04. 2018 zmluvu o právnom zastúpení s advokátskou kanceláriou SOUKENÍK - ŠTRPKA s.r.o,“ potvrdili nám.

Advokátska kancelária sa zaviazala zastupovať ÚDZS v dvoch súdnych sporoch proti spoločnosti Flow, vrátane sporu o náhradu škody. Podľa viacerých rebríčkov je advokátska kancelária SOUKENÍK - ŠTRPKA najväčšou advokátskou kanceláriou na Slovensku. "Naša advokátska kancelária sa zaviazala zastupovať ÚDZS v dvoch súdnych sporoch proti spoločnosti Flow, s.r.o., vrátane sporu o náhradu škody vo výške 280.000.000 eur. Zmluva o poskytovaní právneho zastúpenia ohraničuje našu hodinovú odmenu vo výške 118 eur maximálnou sumou 950.000 eur za celé trvanie oboch súdnych sporov a zahŕňa všetky hotové výdavky," reagoval pre topky partner advokátskej kancelárie Peter Štrpka.

Viac o téme: ŽalobaZdravotná poisťovňaPalko je orgánVeronika BušováFlowRoman Bušo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu