Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nové fakty o uniknutom VIDEU policajnej brutality: Hrozivé spovede svedkov

Bitka v obci Zborov Zobraziť galériu (3)
Bitka v obci Zborov (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Policajné video, ktoré sa včera objavilo na internete, vyvolalo opäť vlnu pobúrenia. Zákrok hliadky v obci Zborov už rieši inšpekcia. Svedok pre Európske centrum pre rómske práva opísal, ako prebiehala policajná brutalita.

Zákrok policajtov v obci Zborov musí posúdiť inšpekcia ministerstva vnútra. Nie je však isté, či každá časť donucovacích prostriedkov bola použitá v súlade so zákonom. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol prezident Policajného zboru Tibor Gašpar. "Ja som si samozrejme pozrel video a na prvé vzhliadnutie som skonštatoval a aj to môžem zopakovať, že zrejme nie každá časť použitých donucovacích prostriedkov alebo vôbec ich použitie bolo primerané nebezpečenstvu útoku alebo odporu," povedal Gašpar.

K celej udalosti bližšie uviedol, že dňa 16. apríla tohto roka išla do osady zakročovať policajná hliadka z Bardejova pre problém v rodine. V osade zaregistrovala 70 až 100 osôb vo vzájomnom konflikte. "Reagovali na to spôsobom, že takúto veľkú udalosť nemôžu zvládnuť sami," uviedol Gašpar. Na miesto sa tak dostavili ďalšie tri hliadky. "Z hľadiska zistených priestupkov sú v riešení tri priestupky v občianskom spolunažívaní medzi Rómami z tejto osady, ktorí došli do vzájomného konfliktu a jedna vec bola riešená na mieste blokovou pokutou ako neuposlúchnutie výzvy," povedal Gašpar.

Zákon podľa policajného prezidenta určuje, kedy a akým spôsobom môže policajt použiť donucovací prostriedok. "Je vecou inšpekcie, aby posúdila, ktorá časť konania policajta bola alebo nebola v rozpore so zákonom," skonštatoval Gašpar. Domnieva sa, že v mnohých prípadoch strážcovia zákona skôr naznačovali použitie obušku, ako skutočne udreli. Pripomenul, že na mieste boli taktiež vo vzájomnom konflikte dve osoby, ku ktorým sa zasahujúci policajti snažili dostať. Z jeho pohľadu za neprimerané označil „strčenie do staršej osoby“ na videu. "Nechcem však, aby sa tento incident hodnotil čierno-bielo," dodal Gašpar.

Policajný zákrok z apríla v obci Zborov 

Podľa Európskeho centra pre rómske práva, ktoré video zverejnilo na svojom youtubovom kanáli, po brutálnom policajnom zákroku v osade v bardejovskom okrese potrebovali tri osoby lekársku pomoc. Zarážajúce je, že záchranári pomáhali len 5-ročnýňému chlapčekovi, okrem neho 40-ročnému mužovi so srdcovým ochorením a staršej žene s postihnutím.

Stažený prístup sanitky

Centrum opisuje, že prístup sanitky do osady bezprostrende po zákroku polícia dočasne blokovala. Svedkov, ktorí incident nasnímali, mali v ten istý večer navštívili policajti s tým, aby odstránili akékoľvek zábery, ktoré mali o udalostiach. "Náš informátor, ktorý natočil incident, odmietol byť zastrašovaný a uviedol - Čo som natočil, sa stalo vo verejnom priestore, prečo by som to mal vymazať?" skonštatoval Jonathan Lee z Európskeho centra pre rómske práva.   

Nové fakty o uniknutom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Incident sa stal 16. apríla. "Prvé policajné auto prišlo medzi 17-tou a 18-tou hodinou," opísal centru priamy svedok incidentu a pokračoval: "Po nejakom čase sa objavilo ďalších šesť policajtov v uniforme, rovnako ako dvaja ďalší v civilnom oblečení. Mladý chlapec bol zranený a muž okolo štyridsiatky bol zvalený na zem napriek tomu, že jeho príbuzní povedali, že má problémy so srdcom. Staršia žena, ktorú na videu vidieť, ako ju zvalili na zem, má aj určité zdravotné postihnutie." Ako opísal Lee, polícia nabehla s obuškami po tom, čo boli v osade ohlásené nepokoje. Na záberoch vidieť, ako sa muži zákona prechádzajú po uličkách a obuškami sa zaháňajú po obyvateľoch.   

Stanovisko rómskeho centra

Centrum v oficiálnom vyhlásení pripomína, že minister vnútra Róbert Kalinak oznámil plány na zvýšenie počtu policajtov v obciach na celom území Slovenska, kde je početné rómske obyvateľstvo. "Ak je to toto druh policajnej kontroly, ktorú môžeme očakávať, je bezpečné mať v uliciach, kde žije viac Rómov ešte viac policajných dôstojníkov? Nechceme, aby dôstojníci s myšlienkou dobrej policajnej práce brutalizovali menšinové komunity v týchto lokalitách," povedal prezident rómskeho centra Đorđe Jovanović.

Policajná razia

Ďalej si myslí, že súčasná slovenská vláda používa Rómov ako obetného baránka na lacný politický zisk. Boj proti takzvanej "cigánskej kriminalite" je populárny nástroj slovenských politikov, ktorí poukazujú na rómsku problematiku medzi voličmi. "Z toho, čo sme v Zborove videli, a vzhľadom na vysoký stupeň inštitucionálneho rasizmu v policajných službách po celom Slovensku, zvýšenie počtu policajtov v rómskych oblastiach len zvýši výskyt policajnej brutality," domnieva sa Európske centrum pre rómske práva.   

Podľa splnomocnenca policajti situáciu nezvládli

Celý policajný zásah v Zborove pre šarvátku medzi Rómami pôsobil chaotickým dojmom, podľa dostupného videa situáciu na mieste policajti nezvládli. Dnes to v stanovisku na Facebooku uviedol splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz.  

Uviedol, že podľa jeho informácií situáciu vyvolal spor dvoch bratov, ktorý prerástol do fyzického napádania. „Konflikt sledovala celá obec a privolaná policajná hliadka sa nemohla dostať k aktérom konfliktu. Z videa je zrejmé, že keď sa to podarilo, zásahy policajtov na mieste konfliktu boli neadekvátne a smerovali aj na deti a staršie osoby,“ doplnil vo svojom stanovisku Ravasz.

Nové fakty o uniknutom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Splnomocnenec uznáva, že situácia v Zborove bola napätá, no myslí si, že policajti by podobné momenty mali zvládať bez zbytočného násilia. „Takéto incidenty naštrbujú dôveru občanov v policajný zbor. Takto nezvládnuté situácie potom sťažujú prácu aj ostatným policajtom. Veríme tomu, že policajná inšpekcia vyšetrí tento incident dôkladne a zaujme jasný záver,“ napísal Ravasz a dodal, že priebeh vyšetrovania bude monitorovať.

Práve včera Úrad splnomocnenca v spolupráci s Ministerstvom vnútra vyhlásil výzvu na zakladanie Miestnych občianskych poriadkových služieb, ktoré majú nadviazať na úspešný projekt rómskych občianskych hliadok. „Zvýšenie počtu Rómov v policajnom zbore je jedným z našich konkrétnych cieľov. Práve ich práca v marginalizovaných komunitách môže pomôcť predchádzaniu takýchto zbytočných konfliktov,“ uviedol splnomocnenec.

Incident prešetruje naša inšpekcia

Videom sa už zaoberá aj naša polícia. Prezident Tibor Gašpar ho sám postúpil na prešetrenie. "Vec bola postúpená na Inšpekciu MV SR, ktorá celý incident preverí. Zatiaľ nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie," informovla hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová. 

 

Viac o téme: BitkaOsadaPolícia Rómovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu