Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Taliani vyhostili muža, ktorý mal spojitosti s útočníkom na vianočnom trhu v Berlíne

Skaza po útoku na vianočný trh v Berlíne.
Skaza po útoku na vianočný trh v Berlíne. (Zdroj: SITA/AP)

RÍM - Taliansko vyhostilo 36-ročného muža tuniského pôvodu, ktorý mal udržiavať kontakty s ďalším Tunisanom zodpovedným za útok na berlínskom vianočnom trhu s 12 obeťami. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Muža, ktorý nemal v Taliansku povolenie na pobyt, deportovali po tom, čo ho talianske úrady označili za osobu predstavujúcu hrozbu pre verejnú bezpečnosť. Jeho kontakty s Anisom Amrim, islamistom, ktorý 19. decembra ukradnutým kamiónom vrážal do ľudí na vianočnom trhu, sa podľa talianskeho ministerstva vnútra začali v lete 2015. Po prepustení z väzenia na Sicílii mal Amrimu zaobstarať SIM kartu. V kontakte s ním zostal aj po tom, čo sa Amri odsťahoval do Nemecka.

Zradikalizovaný Tunisan sa v uplynulých dňoch chcel dostať do Francúzska, v Turíne ho však zadržali a bol odsunutý do vlasti. Amriho štyri dni po útoku v Berlíne zastrelil na predmestí Milána taliansky policajt. Tunisan, ktorého meno talianske úrady nezverejnili, údajne udržiaval kontakty aj s inými islamistami. Od januára 2015 vyhostilo Taliansko 174 údajných extrémistov, z toho 42 v tomto roku. 

Viac o téme: útok TalianskoBerlín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu