Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zamestnanci pobúrení Ficovými rečami o lenivých Slovákoch: FOTO výplatnej pásky hovorí za všetko!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Nebudú pracovať ani za 1 300 eur, radšej budú doma sedieť! Premiér Fico si servítku pred ústa rozhodne nedával, keď sa posťažoval, že Slovákom sa nechce pracovať v automobilke ani za tento plat. Jeho slová pobúrili viacerých ľudí. Ozval sa nám zamestnanec automobilky, ktorú ukázal svoju výplatnú pásku. Jeho mzda je v úplnom rozpore s výrokmi premiéra. Výroky Fica naprávala aj samotná automobilka. Tá sa preto rozhodla ukázať nástupný plat.

Vaše tipy

Nechcú pracovať ani za 1 300 eur, radšej budú doma. Zhruba v takomto tóne sa prednedávnom vyjadril premiér Robert Fico o Slovákoch. Odvolával sa na jeden údaj, ktorý mu povedali v Trnave na stretnutí s  predstaviteľmi automobilky Peugeot Citroen. "Priemerný hrubý zárobok je tu približne 1300 eur a nevedia nájsť ľudí. Zrazu zisťujeme, že pokiaľ by nedostali povolenie na dovoz pracovníkov zo Srbska, tak nevedia garantovať výrobu. Ak s priemerným zárobkom 1300 eur nie sme schopní nájsť ľudí, ktorí by išli pracovať, tak potom je už naozaj niečo veľmi zlé, pokiaľ ide o štruktúru nezamestnaných na Slovensku," vyhlásil Fico.

Topkám sa ozval nespokojný zamestnanec automobilky Kia, ktorého nasrdili reči premiéra. Práve preto sa rozhodol ukázať svoju mzdu. "Zasielam vám fotku mojej výplatnej pásky, pretože už nemôžem čítať tie bludy, ktoré hovorí Fico, že v Kii zarábame 1380 €," napísal nám čitateľ Maroš, ktorý pracuje na linke ako lakovač päť mesiacov. Na páske svieti plat niečo vyše 600 eur v hrubom. V čistom to teda vychádza na 523 eur.

Zamestnanci pobúrení Ficovými rečami
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Navyše podľa jeho informácií tam zamestnanci po štyroch rokoch majú iba o 100 eur viac ako on. "Tak kde je tých 1 300 eur, o ktorých hovorí Fico?", pýta sa. "Ani sa nečudujem ľuďom, že chcú štrajkovať," dodal Maroš narážajúc na to, že nedávno zamestnanci tamojšej automobilky štrajkovali za vyššie platy.

Zamestnanci pobúrení Ficovými rečami
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

V súvislosti s premiérovými výrokmi sme zachytili na Facebooku reakciu automobilky PSA v Trnave na otázku, na akej pozícii sa zarába tých tisíc tristo eur. "Žiaľ, informácia, ktorá vyšla v médiách nebola pravdivá. Ide o priemerný plat, ale celkovo, nie robotnícky priemerný plat. V týchto dňoch náš hovorca vydá k tejto informácii vyhlásenie (správa z 3. marca - pozn. red.). Hrubá mzda operátorov sa pohybuje aktuálne cca od 920 € - 1000 € (bez nadčasov) Bola to zle interpretovaná informácia," znela odpoveď PSA na Facebooku.

Zamestnanci pobúrení Ficovými rečami
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Na ďalšiu otázku od používateľa ohľadom peňazí, sa stránka automobilky, vyjadrila aj priamok nástupnému platu. "Nástupný plat je po novom kolektívnom vyjednávaní 697 € - my ho všade uvádzame a hovoríme to aj kandidátom na pohovore. Príplatky za nočnú sú 1,6 €/hod (+ 60 - 120€ ), individuálna a kolektívna prémia je 65 + 35 eur," informovala na začiatku marca tohto roka PSA Peugeot Citroën Slovakia na Facebooku. 697 eur zrejme myslela automobilka v čistom.

Obrátili sme sa na Úrad vlády s otázkou na Roberta Fica, či si naozaj myslí, že zamestnanci v automobilkách majú tisíc tristo eurové platy. No do uzávierky nám z Úradu vlády neprišla odpoveď.

Viac o téme: AutomobilkaPlatRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu