Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Výzva, ktorá alarmuje Slovákov: Pomoc Natálke vás môže vyjsť poriadne draho

Falošná výzva alarmuje Slovákov Zobraziť galériu (4)
Falošná výzva alarmuje Slovákov (Zdroj: gofundme.com)

BRATISLAVA - Srdcervúci odkaz, dojemný príbeh a prosba, na ktorú ťažko nezareagovať. Ibaže to má malý háčik. Všetko je inak. Výzva na pomoc pre malú Natálku obchádza e-mailové schránky Slovákov a pýta peniaze. Ako je to v skutočnosti?

Vaše tipy

"Volám sa Andrea Žarnovská a mám 5 ročnú dcéru, Natálku. Prosím prečítajte si náš príbeh a pomôžte mojej jedinej dcére, dostali sme sa už ďaleko." Týmito slovami začína výzva na pomoc chorému dieťaťu, ktorá sa mailom rozposlala mnohým Slovákom. Upozornil na ňu náš čitateľ Matej.

Dieťaťu mali diagnostikovať nádor na mozgu. Keď sa zdalo, že sú z najhoršieho vonku, nádor sa začal opäť rozrastať, uvádza sa v e-maili. "Je to spravené celkom šikovne, aj jazykovo skoro dobre, až na pár gramatických chýb. Verím, že slabšia povaha tomu aj uverí a pošle peniaze," napísal nám Matúš. Všetko vyzerá pomerne dôveryhodne, až na veľký háčik. Celá výzva je ukradnutá aj s fotkami a len preložená do slovenčiny.

Výzva, ktorá alarmuje Slovákov:
Zobraziť galériu (4)

V liste sa píše, že matka zohnala liečbu v Nemecku, ale nemá na ňu peniaze. Dokonca vraj prehovorila pre nemecké médiá. Ako upozornil Matúš, je to podvod.

Text je preložený zo stránky, kde sa ľudia zbierajú na lekársku pomoc malej Alexie. Žiadna takáto Natálka neexistuje. Tej tam ešte pred víkendom ľudia poslali vyše 76 tisíc amerických dolárov, pričom cieľ je 150 tisíc dolárov.

 

Výzva, ktorá alarmuje Slovákov:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gofundme.com)

Niektorí Slováci zrejme nadobudli pocit, že takto rýchlo zarobia. Preto si dobre overte, komu posielate peniaze. Na záver e-mailu sa uvádza číslo účtu a cieľová suma, ktorá je v tomto prípade 100 tisíc eur s tým, že nevedno, či 40 tisíc eur, ktoré sú zobrazené ako poslané, sú v skutočnosti vyzbierané od ľudí.

Viac o téme: HoaxPodovodNatálka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu