Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

PRÁVE TERAZ Slováci zobrali Tatry útokom: Dopravný kolaps a dráma na lanovke!

Na Opalisku sa zasekla lanovka s turistami Zobraziť galériu (11)
Na Opalisku sa zasekla lanovka s turistami (Zdroj: foto: tip citatela)

TATRANSKÁ LOMNICA - Krásne počasie, školské prázdniny a medzisviatkový čas. Ideálny priestor na výlety a rodinné dovolenky. Práve v týchto dňoch zažívajú Tatry obrovský nápor turistov. V Tatranskej Lomnici už teraz stoja výletníci v kolónach. V lyžiarskom stredisku v Závažnej Porube záchranári aktuálne evakuujú približne 80 ľudí zo zaseknutej lanovky.

Vaše tipy

Na lanovke uviazli lyžiari!

Podľa informácií Topiek aktuálne prebieha v lyžiarskom stredisku v Závažnej Porube SKI Opalisko záchranná akcia spojená s evakuáciou. Približne 80 ľudí je v mrazivom počasí už hodinu uväznených v kabínach lanovky po tom, ako sa mechanizmus stroja zastavil. Dôvodom je technická chyba v elektrickej časti lanovky, ako nám povedal zamestnanec lyžiarskeho strediska. Na mieste nie sú žiadni zranení. Lyžiarske stredisko sa s podobným problémom nikdy predtým nestretlo, doplnil pre Topky jeho zamestnanec.

Záchrannú akciu nám potvrdila aj Horská záchranná služba, ktorá na miesto vyslala niekoľko profesionálov zo svojich radov. „Nikto nás o ničom neinformuje. Zo strany strediska je situácia absolútne nezvládnutá. Nefunguje ani záložný zdroj a ešte sa ani nezačala evakuácia,“ opisuje aktuálnu situáciu z lanovky náš čitateľ Michal. 

Podľa najnovších informácií na mieste prebieha zlaňovanie uviaznutých lyžiarov záchranármi. Lanovka stále stojí.

Horskí záchranári začali so znášaním uviaznutých ľudí
Zobraziť galériu (11)
Horskí záchranári začali so znášaním uviaznutých ľudí  (Zdroj: foto: tip citatela)

V lyžiarskom stredisku Závažná Poruba zasahujú aj hasiči. Niekoľko desiatok ľudí evakuujú pomocou výškovej techniky hasiči z Liptovského Mikuláša. "Na mieste udalosti je 8 hasičov so 4 kusmi hasičskej techniky," uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.  

PRÁVE TERAZ Slováci zobrali
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

PRÁVE TERAZ Slováci zobrali
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Zápchy na tatranských cestách

Vo Vysokých Tatrách sa tešia z poriadnej dávky snehu. Svieti tam slniečko, no na cestách sa tvorí kašovitá vrstva snehu. Pre nápor turistov prejazd Tatranskou Lomnicou komplikujú vznikajúce zápchy. Vodiči, vyzbrojte sa poriadnou dávkou trpezlivosti. Za iných okolností je tento úsek možné prejsť za 10 minút.  

Turisti smerujúci do Jasnej čakajú v kolónach už od Demänovej. Zdržanie hlásia minimálne 20 minút.   

PRÁVE TERAZ Slováci zobrali
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: waze)

PRÁVE TERAZ Slováci zobrali
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: waze.com, zjazdnosť.sk)

Mokrá a vlhká vozovka
Zobraziť galériu (11)
Mokrá a vlhká vozovka  (Zdroj: Foto: waze.com, zjazdnosť.sk)

Pozor na lavíny

Ráno prevládalo na horách jasné počasie so silným vetrom. Vo všetkých horských oblastiach pretrváva búrlivý severný vietor o sile 12 – 15 m/s ( 43 – 54 km/h). Slovensko zasiahla tlaková výš a po jej okraji k nám prúdi teplejší vzduch, teploty ráno dosahovali -10 až -5°C. Za poslednú periódu sneženia pripadlo v najvyšších polohách do 70 cm nového voľného snehu, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Sneh je uložený v teréne veľmi nerovnomerne prevažne na južných a juhovýchodných orientáciách, vplyvom veľmi silného vetra sa na hrebeňoch vytvárajú snehové preveje a jazyky, pod hrebeňmi sa vytvárajú nebezpečné vankúše a dosky. Na povrchu je väčšinou prachový sneh, na niektorých miestach je sneh sfúkaný až na podkladovú ľadovú vrstvu. Počas dňa sa vplyvom inverzného počasia sneh oteplí a sadne, čo v počiatočných fázach pozitívne ovplyvní jeho stabilitu. V popoludňajších hodinách však môže hlavne na južných stranách stredných polôh oťažieť natoľko, že môže predstavovať riziko samovoľného spustenia lavín. 

Horskí záchranári včera testovali stabilitu snehovej pokrývky odstrelom pomocou výbušnín v Lomnickom sedle. Vzhľadom na lavínové nebezpečenstvo bolo nutné spraviť dva preventívne odstrely, pri ktorých nedošlo k uvoľneniu lavíny. Lavínoví špecialisti  HZS vyhodnotili, že snehová pokrývka v danej lokalite je stabilná.
Zobraziť galériu (11)
Horskí záchranári včera testovali stabilitu snehovej pokrývky odstrelom pomocou výbušnín v Lomnickom sedle. Vzhľadom na lavínové nebezpečenstvo bolo nutné spraviť dva preventívne odstrely, pri ktorých nedošlo k uvoľneniu lavíny. Lavínoví špecialisti HZS vyhodnotili, že snehová pokrývka v danej lokalite je stabilná.  (Zdroj: Foto: HZS)

Vo Vysokých a Západných Tatrách a trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Je spôsobené poslednou periódou sneženia sprevádzanou veľmi silným vetrom o sile mohutnej víchrice. Tento stupeň platí hlavne pre záveterné svahy s juhovýchodnou, východnou, južnou a západnou orientáciou, kde bol sneh vplyvom silného vetra prenášaný. V takýchto miestach sú vplyvom vetra vytvorené snehové vankúše a dosky, ktoré je možné už pri malom dodatočnom zaťažení uvoľniť, najmä na strmých svahoch. Na hrebeňoch a bezprostredne pod nimi vytvára vietor snehové preveje a jazyky, ktoré sa môžu samovoľne alebo vplyvom zaťaženia uvoľniť.

Testovanie stability snehovej pokrývky odstrelom pomocou výbušnín patrí k významným preventívnym opatreniam, tak na ochranu zdravia a životov návštevníkov hôr, ako aj na zníženie materiálnych škôd spôsobených lavínami.
Zobraziť galériu (11)
Testovanie stability snehovej pokrývky odstrelom pomocou výbušnín patrí k významným preventívnym opatreniam, tak na ochranu zdravia a životov návštevníkov hôr, ako aj na zníženie materiálnych škôd spôsobených lavínami.  (Zdroj: Foto: HZS)

V najvyšších polohách si nový voľný sneh ešte zachováva prachový charakter a nie je dostatočne zviazaný s podkladovou vrstvou. Vplyvom inverzného počasia počas dnešného dňa očakávame oteplenia na južných a juhozápadných orientáciách v stredných polohách, čo môže viesť k uvoľneniu spontánnych lavín. Pohyb v takomto teréne treba dôkladne zvážiť, uvedomovať si riziká a rozumieť sa zásadám bezpečného pohybu v lavínovom teréne.

PRÁVE TERAZ Slováci zobrali
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: HZS)

Fatry a Nízke Tatry

Riziko vzniku lavín vo Fatrách a Nízkych Tatrách je nižšie vzhľadom na menšiu výšku snehovej pokrývky ( vplyvom príchodu frontálnych systémov od SZ ) a nižšiu nadmorskú výšku. Tu platí mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2 stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Uvoľnenie lavín v týchto horstvách je možné hlavne na záveterných svahoch s juhovýchodnou až juhozápadnou orientáciou, obzvlášť v popoludňajších hodinách. Aj tu vietor v najvyšších polohách vytváral mohutné preveje a na záveterných svahoch ukladal sneh do vankúšov a dosiek, ktoré je možné uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Tendencia lavínového nebezpečenstva: počas dňa s oteplením zotrvalá až stúpajúca, v noci klesajúca

 

 

Viac o téme: PrázdninyZápchyTatranská Lomnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu