Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vyhodené vianočné stromčeky môžu byť ešte užitočné: O ich budúcnosti rozhodujete aj vy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vianočné stromčeky majú po sviatkoch zaujímavý osud. Len čo ich odzdobíte a začnú im vysychať vetvičky, stávajú sa súčasťou kolobehu, ktorý sa na pri smetných košoch len začína!

Všetci to poznáme. Skončia sa Vianoce, ale stromček zdobí mnohé domácnosti aj mesiac po sviatkoch, kým skončí pri smetných košoch. V období od 12. januára do 28. februára zabezpečuje bezplatný odvoz a likvidáciu stromčekov v Bratislave spoločnosť OLO. „Po tomto termíne budú stromčeky zbierané ako súčasť zmesového komunálneho odpadu. Bratislavčania môžu ukladať vianočné stromčeky ku zberným hniezdam, ku stanovištiam zberných nádob, ale taktiež ich môžu priviesť a bezplatne odovzdať v zbernom dvore OLO na Starej Ivanskej ceste 2,“ uviedla Martina Halušková z tlačového oddelenia Magistrátu Bratislava.

Keď stromčeky pracovníci technických služieb odvezú, môžu byť použité ako kompost, keďže ide o biologicky rozložiteľný odpad, dodala Halušková. Najprv však musia byť dôkladne odzdobené a o to by sa mali postarať ich bývalí majitelia.

Takto by odzdobený stromček nemal vyzerať
Zobraziť galériu (3)
Takto by odzdobený stromček nemal vyzerať  (Zdroj: SITA)

Kompost z vianočných stromčekov

Stromčeky, ktoré sú vhodné na kompostovanie, putujú do spoločnosti JV Intersad, kde prechádzajú náročným procesom. Musia prejsť drvením a potom sa stávajú súčasťou rozdrvenej drevnej hmoty, ktorá sa pridáva do kompostu na obohatenie zemín a miešanie substrátov. Odpad prechádza cez vysokovýkonný drvič, následne sa nadrvená hmota
mieša s ostatnými odpadmi, s očkovacím kompostom a ukladá sa do zakládky, kde sa za zhruba o 3 - 5 mesiacov pri aeróbnom rozklade vytvorí kompost. Ten sa následne triedi na požadovanú frakciu a potom ide do predaja, prípadne sa z neho vyrábajú substráty,“
povedal Juraj Valent, riaditeľ spoločnosti JV Intersad.

Vyhodené vianočné stromčeky môžu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Keby však ľudia vianočné stromčeky svedomito odzdobovali, boli by tiež skvelou potravou alebo stavebným materiálom pre zvieratá v zoo: „Vianočné stromčeky z domácností nemôžeme prijať, pretože aj keď ich ľudia odzdobia, môže sa v nich nachádzať zabudnutý háčik, prípadne časť ozdôb, ktoré by našim zvieratám po požití spôsobili nemalé zdravotné ťažkosti,“ informovala nás  Katarína Matejovičová z bratislavskej zoo. Namiesto nich teda zvieratká konzumujú vetvičky stromov z vlastných zdrojov alebo im z nich vytvárajú úkryty.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu