Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Podpredseda europarlamentu: Vedenie EÚ nesie zodpovednosť za brexit a malo by odstúpiť

Ryszard Czarnecki by chcel odstúpenie predsedu Európskej rady Donalda Tuska (na fotografii) Zobraziť galériu (2)
Ryszard Czarnecki by chcel odstúpenie predsedu Európskej rady Donalda Tuska (na fotografii) (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Podpredseda Európskeho parlamentu Ryszard Czarnecki sa domnieva, že aj vedenie inštitúcií EÚ nesie zodpovednosť za výsledok nedávneho referenda v Británii a malo by odstúpiť.

"Je to porážka EÚ, preto by predstavitelia jej vedenia mali minimálne požiadať o vyslovenie dôvery," uviedol Czarnecki v rozhovore pre poľskú televíziu TVN24. Podľa jeho názoru by mali podať demisiu. Súčasne však vyhlásil, že to zrejme neurobia.  Ryszard Czarnecki by podľa vlastných slov privítal odstúpenie predsedu Európskej rady Donalda Tuska. Britského premiéra Davida Camerona, ktorý po zverejnení výsledkov referenda oznámil zámer podať demisiu, označil za čestného muža.

Czarnecki tvrdí, že "povstanie davu" vyvolala arogancia, pohŕdanie a zasahovanie do vnútorných záležitostí iných krajín". Poľský europoslanec sa súčasne kriticky vyjadril k najnovšej nemecko-francúzskej iniciatíve o premene EÚ na akýsi superštát. Uviedol, že odmietavý postoj k nej určite budú mať aj ďalšie štáty. Upozornil, že ak by sa túto stratégu podarilo presadiť, Francúzsko a Nemecko budú "hrobármi EÚ"

"Tí, ktorí vo veľkej miere zodpovedajú za brexit, teraz chcú ešte viac pritiahnuť skrutky. Vedúci predstavitelia EÚ prijímajú rozhodnutia, ktoré sú z hľadiska budúcnosti EÚ fatálne," upozornil Czarnecki, podľa ktorého to povedie "k oslabeniu a časom k likvidácii EÚ"

Czarnecki v rozhovore uviedol, že nesúhlasí s požiadavkou predsedu europarlamentu Martina Schulza, aby Británia čo najskôr začala s prípravami na svoj odchod z EÚ. Czarnecki poukázal aj na postoj predstaviteľov nemeckej vlády, ktorí sú - pokiaľ ide o tento harmonogram - oveľa opatrnejší. Czarnecki zdieľa názor tej časti politikov, že týmto problémom by sa mala venovať nová britská vláda, ktorá vznikne po demisii premiéra Camerona avizovanej na október.

Silu Európy možno obnovia naše deti alebo vnúčatá

Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová neočakáva, že Spojené kráľovstvo ešte počas jej života znovu vstúpi do Európskej únie, informovala dnes agentúra AP. Slová ministerky zazneli po tom, čo Briti v referende zo štvrtka minulého týždňa odhlasovali svoj odchod z Európskej únie.

"Veľká Británia nevstúpi opäť do Európskej únie počas môjho života. Ale snáď naše deti alebo vnúčatá budú dosť bystré na to, aby obnovili silu Európy," uviedla Leyenová (57) v noci nadnes pre verejnoprávnu televíziu ARD.

Ministerka sa pridala k výzvam, aby Británia objasnila svoje zámery a "rýchlo" spustila proces vyjednávania. Odstupujúci premiér David Cameron dal totiž najavo, že chce počkať niekoľko mesiacov, kým vláda začne proces vystúpenia z EÚ. Na otázku, čo to znamená "rýchlo", Leyenová odvetila: "Nemôžem to definovať v dňoch alebo týždňoch. To nie je na mne." Myšlienku "mesiacov" ale označila "neprijateľnú".

Viac o téme: BritániaUrsula von der LeyenováBrexitRyszard Czarnecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu