Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Utečenecká kríza pokračuje: Neďaleko maďarskej hranice zadržali niekoľko migrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUKUREŠŤ - Rumunská pohraničná polícia dnes oznámila, že zadržala 11 sýrskych a irackých migrantov, ktorí sú podozriví z pokusu nelegálne prekročiť hranicu a dostať sa do schengenskej zóny. Pohraničná polícia v dnešnom oznámení uviedla, že vyšetruje aj muža s dvojakým rumunsko-maďarským občianstvom, podozrivého z pašovania migrantov.

V policajnom vyhlásení sa uvádza, že polícia spozorovala auto s maďarskými štátnymi poznávacími značkami, ktoré v sobotu večer zastavilo 500 metrov od hranice s Maďarskom. V aute sa nachádzalo päť sýrskych a irackých občanov vo veku 23-32 rokov a šesť neplnoletých osôb vo veku jeden až desať rokov. Cestovali na dočasné doklady žiadateľa o azyl.

Ľudia z tejto skupiny povedali pohraničnej polícii, že chceli ilegálne prejsť cez rumunsko-maďarskú hranicu a vstúpiť tak do schengenskej zóny, kde sa cestuje bez víz. Maďarsko je členom Schengenu, ale Rumunsko zatiaľ nie.

Maďarsko: Zadržali skupinu 23 ilegálnych migrantov z Pakistanu

Dvadsaťtri narušiteľov štátnej hranice zadržali dnes maďarskí policajti po tom, čo sa v okolí Ásotthalomu v Čongrádskej župe ilegálne dostali cez srbsko-maďarskú štátnu hranicu na územie krajiny. Informáciu priniesla tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na hovorkyňu župného policajného veliteľstva Szilviu Szabóovú.

Podľa jej slov tvorili skupinu výhradne muži hlásiaci sa k pakistanskému občianstvu. Policajti ich v súlade s platnými predpismi eskortovali až na miesto, kde stoja dočasné bezpečnostné zábrany. V Maďarsku sa opäť zvyšuje počet odhalených ilegálnych migrantov.

Počas uplynulých troch dní - piatka, soboty a nedele - zadržali na území krajiny podľa dnes zverejnenej informácie tamojšej polície celkove 90 osôb, ktoré sa v krajine zdržiavali neoprávnene. Tamojšie orgány činné v trestnom konaní priniesli súčasne informáciu o vznesení žaloby z prevádzačstva na viacero osôb vrátane dvoch občanov Iraku, Sýrčana, ako aj jeho piatich maďarských komplicov.

IOM je za sankcie voči krajinám EÚ, ktoré sa nepodieľajú na relokácii migrantov

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) volá po potrestaní členských krajín Európskej únie, ktoré nepomáhajú Taliansku a Grécku pri realizácii relokačného programu pre migrantov. Riaditeľ kancelárie IOM v Ríme Federico Soda obvinil Maďarsko, Poľsko a Rakúsko, že z Talianska neprijali doteraz ani jediného migranta a poznamenal, že ČR už rok neprijíma nikoho. Nie nadarmo hrozí Európska komisia od júna týmto štátom konaním, vyhlásil v rozhovore pre dnešné vydanie denníka La Repubblica.

Predstaviteľ IOM si sťažoval na absentujúcu solidaritu na starom kontinente a konštatoval, že účasť na európskej migračnej politike by nemala byť vecou slobodnej voľby členských štátov Únie. Súčasne poukázal na fakt, že Nemecko v rámci prerozdeľovania prijalo už viac ako 2300 utečencov. Na margo Talianska tento Kanaďan talianskeho pôvodu vyhlásil, že by malo urýchliť procedúru identifikácie utečencov, ktorí by mohli krajinu opustiť v rámci prerozdeľovania. Dodal však, že napriek projektu EÚ neočakáva reálne odbremenenie Talianska. Nebezpečenstvo, že táto krajina zostane naďalej osamotená pri zvládaní vlny utečencov, označil Soda za veľké.

Viac o téme: UtečenecMigrantMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu