Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Merkelová kritizuje krajiny za prístup k utečencom: Každý musí urobiť svoj diel

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes vo vysielaní verejnoprávnej televízie ARD odsúdila tie krajiny Európskej únie, ktoré odmietajú prijať moslimských utečencov. Zdôraznila, že "každý musí urobiť svoj diel" a nevylúčila možnosť, že by niektoré krajiny mohli prijať menej migrantov, ak namiesto toho prispejú viac finančne.

Či je to nevyhnutné na humanitárnom základe alebo nie, "všetci sme o tom rozhodli spoločne a každý štát musí prispieť," dodala. "Ako budú vyvážené individuálne komponenty ešte len uvidíme," citovala ju tlačová agentúra AP. Merkelová súčasne zopakovala svoj postoj, že odmietať utečencov na základe ich náboženstva je pomýlené.

Kancelárka však naďalej ponechala otvorenú otázku svojho rozhodnutia, či bude v budúcoročných voľbách usilovať o ďalší mandát. Nepovedala ani, kedy by svoj úmysel mohla oznámiť. Uviedla iba, že sa rozhodne "v pravý čas", napísala agentúra DPA.

Pod paľbou kritiky

Nemecká kancelárka Merkelová podcenila vážnosť problému integrácie rekordného množstva migrantov, ktorí prišli do krajiny počas minulého roka. Vyhlásil to v nedeľu vicekancelár Sigmar Gabriel, ktorý je zároveň ministrom hospodárstva a šéfom koaličných sociálnych demokratov, informovala agentúra DPA. 

"Vždy sme vraveli, že je nemysliteľné, aby Nemecko prijímalo každý rok milión ľudí," povedal Gabriel v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu ZDF. Vicekancelár v tejto súvislosti kritizoval Merkelovú za to, že opakovane uisťovala Nemcov o tom, že integráciu veľkého množstva utečencov je možné zvládnuť. Podľa jeho názoru sa však nepostarala o vytvorenie vhodných podmienok. 

Agentúra Reuters pripomenula, že vyhlásenie šéfa sociálnych demokratov prichádza v období keď sa začína kampaň pred budúcoročnými voľbami do Spolkového smenu a tiež pred septembrovými krajinskými voľbami v Berlíne a Meklenbursku-Predpomoransku. Samotná Merkelová v nedeľňajšom rozhovore pre televíziu ARD svoju utečeneckú politiku opäť obhajovala.

Podľa jej slov sa pri zvládnutí migračnej vlny podarilo v Nemecku dosiahnuť veľmi mnoho a v relatívne krátkom čase. Nemecká vláda pritom v spolupráci s jednotlivými spolkovými krajinami a samosprávami vyvíjala veľké úsilie pri riešení praktických problémov, úpravách zákonov a zabezpečovaní financií, tvrdí kancelárka. 

Viac o téme: MoslimoviaAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu