Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dobrá správa: Iracké sily vyhnali militantov Daeš z mesta východne od Mósulu

Boj o Mósul
Boj o Mósul (Zdroj: SITA/AP)

BAGDAD - Iracké špeciálne sily vyhnali militantov Daeš z mesta Bartella, ktoré sa nachádza približne 15 kilometrov východne od okraja Mósulu, hlavnej bašty tejto teroristickej organizácie v severnom Iraku. Generálporučík Tálib Šaghatí, ktorého citovala agentúra AP, o tom informoval ako o získaní dôležitej pozície v rámci prebiehajúcej ofenzívy s cieľom oslobodiť Mósul spod nadvlády Daeš.

Len krátko pred tým, ako oznámil tento armádny predstaviteľ dobytie Bartelly, čelili ešte iracké sily v tomto meste tvrdému odporu. Dnešná operácia, ktorá sa začala pred svitaním, predstavuje prvý prípad, keď armáda nasadila do ofenzívy proti Daeš v Mósule a okolí svoje špeciálne jednotky s americkým výcvikom. Tie by mali v najbližších dňoch alebo týždňoch zohrať poprednú úlohou pri bojoch o samotný Mósul.

Agentúra DPA uviedla, že mesto Bartella sa nachádza na dôležitej cestnej spojnici a môže byť východiskovým bodom pre rýchly postup k bránam Mósulu. Pred obsadením džihádistami Daeš v roku 2014 tvorili obyvateľstvo Bartelly prevažne kresťania.

Iracký premiér Hajdar Abádí dnes vyhlásil, že ofenzíva na dobytie Mósulu napreduje rýchlejšie, než sa predpokladalo. Ministri zahraničných vecí a vysoko postavení diplomati z viacerých krajín Západu a Blízkeho východu sa medzitým zišli v Paríži, aby diskutovali o tom, ako obnoviť bezpečnosť a stabilitu v Mósule, keď sa z neho podarí vyhnať extrémistov.

Prišli o domovy

Od začiatku ofenzívy irackých bezpečnostných síl proti džihádistom v meste Mósul na severe krajiny eviduje OSN najmenej 5640 vysídlených obyvateľov. Viac ako 3700 z nich sa dalo na útek v stredu, oznámil dnes hovorca svetovej organizácie. "Dostávajú podporu od humanitárnych partnerov prostredníctvom vopred vytvorených zariadení a zásob," povedal novinárom v New Yorku Stéphane Dujarric, hovorca generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna.

Iracké sily s podporou zahraničných spojencov spustili ofenzívu na Mósul v noci na pondelok. Cieľom je vyhnať odtiaľ džihádistov zo skupiny Daeš, ktorí druhé najväčšie iracké mesto ovládajú od roku 2014. Odhaduje sa, že v ňom zostáva 1,5 milióna ľudí. Počas dnešného štvrtého dňa vojenskej operácie hlásila iracká armáda a kurdské jednotky péšmarga vyhnanie militantov z Daeš z najmenej 15 obcí a miest v okolí Mósulu.

Viac o téme: MosulDaešBartella
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu