Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

ONLINE Napätie na Kryme pokračovalo: Rusi sa zamínovali, strieľali po ukrajinskom lietadle!

Zobraziť galériu (28)
(Zdroj: SITA)

MOSKVA – Viac ako 65.000 ľudí sa v piatok zhromaždilo pred moskovským Kremľom, aby vyjadrilo podporu pripojeniu ukrajinského polostrova Krym k Rusku, oznámila televízia RT. Na úradne povolenej manifestácii, konanej pod heslom "Sme spolu", sa zúčastnili aktivisti ruských politických strán, mládežníckych hnutí a verejných organizácií. Ruská okupácia na Kryme pokračuje. Viacero novinárov bolo na Kryme napadnutých, mali to mať na svedomí ozbrojení proruskí aktivisti. Misiu zahraničných pozorovateľov OBSE opäť Rusi nevpustili na Krym.

23:00 Online spravodajstvo sme ukončili. Ďakujeme, že ste nás sledovali!

22:55 Ukrajinské vládne inštitúcie i sociálne siete sú terčom počítačových útokov

Ukrajinská tlačová agentúra Ukrinform i webové stránky ďalších štátnych inštitúcií sa v uplynulých dňoch, po vypuknutí krízy na Krymskom polostrove, stali terčom opakovaných počítačových útokov, informoval dnes v Kyjeve tajomník ukrajinskej Národnej rady bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Parubij.

Ukrajinské úrady minulý týždeň informovali, že počítačový útok bol spáchaný aj na celý telekomunikačný systém, pričom vyslovili podozrenie, že sa tak stalo pomocou vybavenia nainštalovaného na Rusmi kontrolovanom Kryme, ktorým bolo možné odpočúvať mobilné telefóny členov parlamentu. Ako pripomína agentúra Reuters, po tom, ako ruské jednotky pred týždňom na Kryme zablokovali letiská a kľúčovú infraštruktúru, došlo na polostrove čiastočne k znefunkčneniu internetovej a mobilnej siete.

Ukrajinská vláda nariadila jednotlivým ministerstvám, aby prijali naliehavé opatrenia s cieľom zabrániť zopakovaniu počítačových útokov na vládne webové stránky, a prokuratúru požiadala prešetriť incidenty a potrestať vinníkov, uviedol dnes tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Parubij. Terčom útokov boli aj ukrajinské sociálne siete, na ktoré hackeri rozmiestňovali proruské propagandistické vyhlásenia. Vedenie SNBO neuviedlo, kto je za počítačovými útokmi, informuje Reuters.

Agentúra Ukrinform pripomenula, že k podobnej situácii došlo aj v roku 2008, v čase konfliktu medzi Gruzínskom a Ruskom, keď boli gruzínske webové stránky a servery opakované vystavené masívnym počítačovým útokom. Gruzínska vláda z útokov obvinila Rusko, Kremeľ to však poprel.

22:50 Ľvov opustila kolóna ukrajinskej vojenskej techniky, údajne ide o nácvik

Kolóna ukrajinskej vojenskej techniky pozostávajúca z niekoľkých desiatok nákladných áut a obrnených transportérov opustila dnes popoludní Ľvov. Informovala o tom agentúra UNIAN. Podľa veliteľa tlačového centra ministerstva obrany pre západ Ukrajiny plukovníka Oleksandra Poroňuka ide o "nácvik". Bližšie detaily odmietol uviesť s tým, že ide o vojenské tajomstvo.

V súvislosti so správami o aktivitách ruských vojsk v Podnestersku a i o tom, že tam dochádza k verbovaniu proruských provokatérov na destabilizáciu situácie v Odeskej oblasti, ukrajinská pohraničná služba na priľahlom úseku hraníc s Moldavskom posilnila hliadkovanie. Ukrajinská pohraničná služba dnes zopakovala, že posilnila ochranu na všetkých úsekoch štátnych hraníc, vrátane morskej. Mimoriadny režim platí najmä na hraniciach s Ruskom, kde je cieľom zabrániť vo vstupe na ukrajinské územie osobám so zámerom zapojiť sa "do extrémistických aktivít".

Tlačové agentúry dnes informovali o incidente, keď sa patrolujúce ľahké lietadlo ukrajinskej pohraničnej stráže typu Diamond dnes podvečer stalo terčom streľby neidentifikovaných extrémistov z automatickej zbrane.

Incident sa odohral v oblasti hraničiacej s územím Autonómnej republiky Krym, vo výške asi 1000 metrov. Informáciu o tom priniesli agentúry UNIAN a Reuters s odvolaním sa na ukrajinskú pohraničnú stráž. Trojčlenná posádka neozbrojeného stroja reagovala v okolí Armianska na streľbu od Krymu prudkou zmenou smeru letu. K zraneniam nedošlo.

22:05 Líder krymských Tatárov sa listom obrátil na prezidenta USA Baracka Obamu

Líder krymských Tatárov Refat Čubarov sa listom obrátil na prezidenta USA Baracka Obamu, v ktorom ho vyzýva na rozhodnosť v mene mieru a spravodlivosti, v záujme záchrany stoviek tisícok životov obyvateľov Krymu. Mnohonárodnostné obyvateľstvo Krymu - Rusi, Ukrajinci, krymskí Tatári - žije podľa jeho slov v očakávaní naplnenia svojich najtemnejších predstáv a pocitu strachu o životy svojich detí, príbuzných a blízkych. V hociktorú chvíľu môže dôjsť k čomusi nezvratnému, píše sa v dokumente, o ktorom informovali dnes ukrajinské agentúry UNIAN a Ukrinform.

Čubarov sa preto Obamu pýta, kto a kedy zastaví eskaláciu situácie na Kryme, kto a kedy zabráni ohrozeniu životov a hrozbe nových etnických čistiek, ku ktorým môže dôjsť v dôsledku zrážok s ozbrojencami, príslušníkmi polovojenských síl. Čubarov vyjadruje presvedčenie, že odpovede na tieto a mnoho ďalších otázok svet dokáže nájsť iba spoločne s vládami USA, Ukrajiny a Ruska. Súčasne vyzýva Obamu na rozhodnosť v mene mieru a spravodlivosti, v záujme záchrany stoviek tisícok životov obyvateľov Krymu.

21:56 Demonštranti v Poľsku vyjadrujú podporu Ukrajine. Dávajú najavo nesúhlas s politikou Vladimira Putina

ONLINE Napätie na Kryme
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA)

21:15 Kerry: Akékoľvek kroky Ruska smerom k anexii Krymu zavrú dvere diplomacii

Americký minister zahraničných vecí John Kerry svojho ruského partnera Sergeja Lavrova upozornil, že akýkoľvek krok Ruska smerom k anexii Krymského polostrova "zavrie dvere diplomacii". Okrem toho na Rusko naliehal, aby voči Ukrajine prejavilo "maximálnu zdržanlivosť". Informoval o tom dnes nemenovaný zdroj na MZV USA.

"(Kerry) dal jasne najavo, že pokračujúca vojenská eskalácia a provokácie na Kryme alebo kdekoľvek inde na Ukrajine, spolu s krokmi (smerujúcimi) k anexii Krymu k Rusku, by mohli uzavrieť akýkoľvek priestor na diplomaciu," uviedol podľa agentúry Reuters americký diplomatický zdroj, podľa ktorého Kerry Rusko vyzval na maximálnu zdržanlivosť. Ruská agentúra RIA Novosti dnes informovala, že obaja ministri v telefonickom rozhovore posúdili situáciu na Ukrajine a na Kryme, pričom sa dohodli, že aj naďalej budú pokračovať v intenzívnych kontaktoch s cieľom spoločne urovnať ukrajinskú krízu.

20:45 Obama pobalstkých lídrov ubezpečil o podpore USA a oddanosti záväzkom v NATO

Americký prezident barack Obama dnes zopakoval neochvejnú oddanosť USA ich záväzkom vyplývajúcim z členstva v NATO, informoval washingtonský Biely dom. Jeho hovorca Josh Earnest vo vyhlásení spresnil, že sa tak stalo počas telefonického konferenčného rozhovoru s litovskou prezidentkou Daliou Grybauskaite, jej lotyšským kolegom Andrisom Berzinsom a estónskym prezidentom Toomasom Hendrikom Ilvesom. Obama prezidentov pobaltských štátov ubezpečil o podpore zo strany USA.

V situácii, keď napätie na Krymskom polostrove nepoľavuje, Obama dnes absolvoval sériu telefonátov s šiestimi svetovými lídrami: tretíkrát od vypuknutia krízy hovoril s britským premiérom Davidom Cameronom a druhýkrát s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Prvý raz od výsadku ruských vojakov na Kryme telefonicky rokoval aj s novým talianskym premiérom Matteom Renzim. V noci nadnes o situácii na Ukrajine rokoval s nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou.

S troma lídrami pobaltských štátov Obama hovoril tiež o kríze na Ukrajine. Všetky tri krajiny sú členmi NATO, pričom ale ich ekonomiky sú veľmi tesné spojené s Ruskom. Pobaltskí lídri vyslovili znepokojenie ohľadom akcií síl ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine.

19:38 Francúzsko a USA pohrozili Rusku ďalšími sankciami

Francúzsko a USA pohrozili dnes ďalšími sankciami voči Ruskej federácii v prípade, že pri riešení krízy na Ukrajine nedôjde k pokroku. Informoval o tom dnes v Paríži Elyzejský palác po tom, čo najvyšší francúzsky predstaviteľ telefonicky konzultoval ďalší postup s prezidentom USA Barackom Obamom.

Obe strany konštatovali, že Rusko malo od konca februára stiahnuť svoje jednotky z polostrova Krym a urobiť maximum pre vpustenie členov pozorovateľskej misie medzinárodného spoločenstva. Kvôli absencii týchto krokov sa rozhodne o ďalších sankciách, ktoré sa citeľne dotknú vzťahov medzi medzinárodným spoločenstvom a Ruskou federáciou, čo nie je v záujme nikoho, konštatuje sa v informácií úradu francúzskeho prezidenta.

19:02 95. motorizovaná brigáda ukrajinských vojakov vychádza zo základne. Stále sú v pohotovosti

18:24 Podľa agentúry Reuters jedno z ukrajinských hliadkovacích lietadiel sa dostalo pod paľbu, keď sa vydalo na obhliadku pri krymskoukrajinskej hranici. Lietadlo skončilo v plameňoch. Pri paľbe nebol nikto z 3 vojakov zranený

Patrolujúce ľahké lietadlo ukrajinskej pohraničnej stráže typu Diamond sa dnes podvečer stalo v oblasti hraničiacej s územím Autonómnej republiky Krym, vo výške asi 1000 metrov, terčom streľby neidentifikovaných extrémistov z automatickej zbrane. Trojčlenná posádka neozbrojeného stroja reagovala v okolí Armianska na streľbu od Krymu prudkou zmenou smeru letu. K zraneniam nedošlo.

18:14 Ďalšie šokujúce video z Krymu, kde proruskí militanti napadli a dokopali novinára!

18:05 Pri ukrajinsko-krymskej hranici, kde je rozmiestnené aj mínové pole sa zhromaždili ukrajinskí protestanti, aby demonštrovali "Krym je Ukrajina"

17:53 Na Kryme sa formuje vlastná domobrana

ONLINE Napätie na Kryme
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Twitter)

17:40 Ruský konvoj na ceste do Gvardejskoje na Kryme

17:15 Ruský konvoj asi 60 vojenských nákladných áut by mal byť v týchto chvíľach pri Gvardejskoje na Kryme

ONLINE Napätie na Kryme
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA)

16:55 Ministri zahraničia Ukrajiny a Ruska vedú medzi sebou slovné prestreľky ohľadom Krymu

15:50 Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková, ktorá po účasti na zjazde Európskej ľudovej strany v írskom Dubline pricestovala v piatok večer do Berlína, má už za sebou viaceré vyšetrenia na klinike Charité. Zatiaľ sa tam však nepodrobila chirurgickému zákroku, informoval dnes v nemeckej metropole šéf spomínanej kliniky Karl Max Einhäupl.

15:30 Ukrajinské ženy na Medzinárodný deň žien protestujú proti ruskej okupácii

Tisíce ľudí, väčšinou žien, dnes pozdĺž viacerých ciest na Krymskom polostrove a Chersonskej oblasti demonštrovali za mier a žiadali nedopustiť, aby na juhu Ukrajiny došlo k vojenským operáciám. Ako informovala agentúra UNIAN, ženy mali v rukách plagáty s nápismi "Nie vojne", "Mier Krymu", či "Sme za jednotnú Ukrajinu". Mnohé z účastníčok doviedli so sebou aj deti.

Účastníci akcie, na ktorej sa zúčastnilo asi 15.000 ľudí rôznych národností, žiadali odsun ruských vojsk z Krymu a vyzvali na bojkot referenda o štatúte Krymského polostrova, ktoré súčasné proruské vedenie vypísalo na 16. marca. Protivojnová demonštrácia sa dnes konala aj v meste Luhansk za účasti asi 150 ľudí, ktorí okoloidúcim rozdávali balóniky a žlto-modré vlajočky. Demonštrujúci muži ženy obdarúvali kvetmi, keďže na dnešok pripadol Medzinárodný deň žien.

Demonštrácia za jednotnú Ukrajinu sa dnes konala aj v Kerči, pričom sa na nej zúčastnili najmä krymské Tatárky, ale aj príslušníčky iných národností: Rusky, Ukrajinky i Poľky. Mnohé zo žien prišli aj s deťmi. Agentúra UNIAN bez uvedenia zdroja informovala, že aj dnes na Kryme zaznamenali pohyb ruskej bojovej techniky: neďaleko Simferopola sa dnes pohybovala kolóna asi 70 vojenských nákladných áut sprevádzaná dopravnou políciou s ruskými ŠPZ.

Ruské jednotky blokujú údajne aj prístav trajektov Krym. Podľa UNIAN tam pôsobí asi 100 ruských vojakov a asi 50 príslušníkov miestnej domobrany, ktorí ukrajinským pohraničníkom fyzicky bránia vykonávať kontrolu na hraniciach - vďaka tomu dnes na územie prenikli dve kolóny vojenskej techniky, spresnila agentúra UNIAN. K vylodeniu vojenskej techniky došlo podľa UNIAN v zálive Kazačija, kde z dvoch lodí ruskej Čiernomorskej flotily na pevninu vyšlo 18 nákladných áut s proviantom, 17 menších vozidiel a jeden obrnený transportér.

15:26 Pozorovateľov OBSE ozbrojenci opäť nevpustili na polostrov Krym

Ozbrojenci, kontrolujúci vstup na polostrov Krym, zabránili dnes opätovne v práci členom medzinárodnej vojenskej pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), vyslanej do krízovej oblasti s cieľom monitorovať situáciu na Kryme. Podľa zhodných informácií zo sídla OBSE vo Viedni, ako aj priamo z dejiska od reportéra agentúry AP, padli pri tom varovné výstrely, k zraneniam osôb však nedošlo.

Členovia misie sa vracajú, podobne ako v predchádzajúcich dňoch, do mesta Cherson, kde chcú zvážiť ďalší postup, potvrdila hovorkyňa OBSE. Pozorovatelia, medzi ktorými má zastúpenie aj Slovensko, mali zotrvať na pozvanie ukrajinskej vlády v oblasti týždeň. Moskva však v reakciách na ich vyslanie namietala, že sa pokúšajú dostať do regiónu bez toho, aby vyčkali na pozvanie krymských úradov.

15:15 V Charkove sú za federalizáciu Ukrajiny, za odmietnutie pomoci MMF i EÚ

Za federalizáciu Ukrajiny sa vyslovili dnes účastníci proruskej manifestácie vo východoukrajinskom Charkove, ktorí súčasne prijali rezolúciu. Informoval o tom internetový server segodnya.ua.

V nej sa popri "nelegitímnom vedení krajiny" a usporiadaní referenda 16. marca hovorí aj o nutnosti volieb do zastupiteľstiev na všetkých úrovniach, vrátane takého postupu v Charkove 30. marca. Signatári rezolúcie sa vyjadrili za odmietnutie pôžičiek Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej únie (EÚ), za neodkladné prerušenie rokovaní s EÚ a Severoatlantickou alianciou (NATO) o vstupe Ukrajiny do týchto zoskupení, ako aj proti odovzdaniu tamojších firiem, podnikov zahraničným subjektom a umiestneniu základní NATO na území Charkova a Charkovskej oblasti.

Na akcii sa zúčastnilo asi 3000 ľudí. Časť z nich sa po skončení manifestácie presunula pred sídlo oblastnej správy, ktoré však chráni policajný kordón. Napriek tomu, že sa niektorí z demonštrantov správajú agresívne, k zrážkam tam zatiaľ nedošlo.

14:45 Ukrajinsko-Krymskú hranicu lemuje takéto mínové pole

ONLINE Napätie na Kryme
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Twitter)

14:35 Ukrajinská Pravda priniesla fotky auta, na ktoré dnes strieľali neznámi ozbrojenci. Auto patrilo ukrajinským aktivistom

ONLINE Napätie na Kryme
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Twitter)

ONLINE Napätie na Kryme
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Twitter)

14:05 V Simferopole sa prvýkrát strieľalo! Na auto proukrajinských aktivistov pálili neznámi extrémisti. Na videu si môžete pozrieť tento incident, pri ktorom boli naozaj ohrozené ľudské životy

13:45 Rusko zvažuje zmrazenie inšpekcií USA zakotvených v zmluve Nový START

Ruské tlačové agentúry dnes informovali, že Moskva zvažuje zmrazenie vzájomných vojenských inšpekcií s USA na základe zmlúv o obmedzení strategických zbraní ako odvetné opatrenie za rozhodnutie Washingtonu zastaviť vojenskú spoluprácu s Ruskom. Napísala to agentúra Associated Press.

Uviedla, že ruské agentúry priniesli vyhlásenie nemenovaného predstaviteľa ministerstva obrany, že Moskva považuje americký krok za dôvod pre zmrazenie amerických inšpekcií v Rusku v súlade so Zmluvou o obmedzení strategických zbraní (Nový START) a viedenskou dohodou medzi Ruskom a NATO z roku 2011 o opatreniach na budovanie vzájomnej dôvery.

Takéto vyjadrenia prinášajú ruské tlačové agentúry, keď tlmočia vládne stanoviská, uviedla agentúra Associated Press. USA a Európska únia uvalili na Rusko sankcie v reakcii na rozhodnutie Moskvy vyslať vojakov na ukrajinský Krymský polostrov, nad ktorým prevzali kontrolu, dodala.

13:25 Krymskí moslimskí Tatári a ukrajinskí kresťania na Majdane našli spoločnú reč

ONLINE Napätie na Kryme
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Twitter)

12:59 Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov stále tvrdí, že ukrajinská kríza bola vytvorená "umelo, z geopolitických dôvodov". Tiež si myslí, že Kyjeva sa zmocnila radikálna pravica, píše BBC

12:11 Proruské jednotky vyvíjajú nátlak na Ukrajincov na Kryme

Proruskí vojaci v ukrajinskej oblasti Krym prerazili nákladným autom bránu vojenskej základne v snahe zmocniť sa jej, informoval dnes podľa agentúry Reuters podplukovník Vitalij Oniščenko, zástupca veliteľa základne. Tri desiatky mužov v neoznačených maskáčoch prišli v piatok, prerušili dodávku elektriny a telefonické spojenie a vyzvali ukrajinských vojakov, aby sa vzdali a prisahali vernosť Rusku.

Votrelci potom okolo polnoci odišli, opísal ukrajinský dôstojník. Nepadli žiadne výstrely, avšak celý incident odzrkadľuje napätie, ku ktorému v týchto dňoch dochádza na Kryme, kde sú ukrajinské vojenské základne zaberané alebo blokované proruskými jednotkami, analyzuje Reuters. Rusko má na Kryme aj veľkú námornú základňu. Parlament Krymu vo štvrtok odhlasoval 16. marec ako termín konania referenda o pripojení sa tohto územia k Rusku, čo však ukrajinská vláda odmieta.

12:09 Ukrajinskí demonštranti pred námornou základňou spievali na "slávu ukrajinskej armády"

ONLINE Napätie na Kryme
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Twitter)

12:01 Obrnené vozidlo s guľometom na vrchu. Vôbec nie je označené. Je však pravdepodobne ruskej armády

ONLINE Napätie na Kryme
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Twitter)

11:58 Lavrov: Rusko nie je priamym účastníkom krymského konfliktu

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes povedal, že Moskva je pripravená na dialóg o kríze na Ukrajine so svojimi zahraničnými partnermi, dodal však, Rusko by nemalo byť zobrazované ako priamy účastník tohto konfliktu. "Sme pripravení na dialóg so zahraničnými partnermi, aby sme pomohli ukrajinským stranám prekonať krízu... Avšak neprijmeme pokus prezentovať Rusko ako stranu konfliktu," citovala Lavrova agentúra DPA.

Podľa šéfa ruskej diplomacie by sa ukrajinská vláda mala držať dohody z 21. februára, ktorú podpísal zosadený prezident Viktor Janukovyč a lídri vtedy ešte opozičných politických strán. Naznačil tým, že Moskva nezmenila svoj postoj v ukrajinskej kríze. Dohoda predpokladala vytvorenie vlády národnej jednoty a vyšetrenie smrtí demonštrantov v Kyjeve.

"Tento dokument nie je dodržiavaný z hľadiska záväzkov, ktoré prijali títo ľudia," vyhlásil dnes Lavrov na tlačovej konferencii v Moskve. Vládu v Kyjeve obvinil, že prijíma príkazy od ľudí, ktorých označil za extrémistov. "Dočasná vláda... nie je nezávislá. Je, bohužiaľ, závislá na radikálnych nacionalistoch, ktorí uskutočnili ozbrojený prevrat," citovala Lavrova agentúra Reuters.

11:55 Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov ako milovník gejov. V britskej televízii sa objavil prepisok titulkov „so gay lover of“, čo v preklade znamená milovník gejov. Chybu urobil prístroj, ktorý mal mechanicky prepisovať hovorenú reč.

ONLINE Napätie na Kryme
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Twitter)

11:43 V Simferopole sa teraz zhromažďujú skupinky proruských a proukrajinských demonštrantov. Zatiaľ neprišlo k stretu

ONLINE Napätie na Kryme
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Twitter)

11:41 Krym sa nevzdá! Vyhlásil ukrajinský minister zahraničia Andrij Deščycja

Andrij Deščycia súčasne vyzval Rusko, aby urobilo viac pre to, že zahraniční pozorovatelia budú vpustení na Krym a opätovne navrhol vytvorenie medzinárodnej kontaktnej skupiny, ktorá by sa zaoberala krízou v regióne, kontrolovanom v súčasnosti ruskými silami.

"Krym je a zostane ukrajinským územím, my sa Krymu nevzdáme v prospech nikoho," vyhlásil Deščycia na tlačovej konferencii v Kyjeve. V súvislosti s obeťami počas protestov proti bývalému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi uviedol, že sa terajší predstavitelia Ukrajiny pokúšajú vyriešiť túto záležitosť diplomatickou cestou - "už sme mali priveľa obetí", citovala ho agentúra Reuters. Minister zopakoval, že Ukrajina je ochotná rokovať s Ruskom a povedal, že by mala byť zriadená kontaktná skupina, ktorá by pri rozhovoroch pomáhala, hoci ide "iba o malý krok vpred".

11:37 Proruskí aktivisti sú za pripojenie Krymu k Rusku

11:29 Aj ženy, podľa amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho, hrajú kľúčovú úlohu pri zabezpečovaní mieru, píše ukrajinská Pravda

11:08 Na Kryme padol ďalší ukrajinský post, silnejú útoky proti novinárom

Proruský dav spolu s ruskými vojakmi napadal skupinku ukrajinských pohraničníkov západne od prístavu Kerč. Zbili veliteľa ukrajinskej jednotky a zmocnili sa zbrojného skladu. Byty ukrajinských dôstojníkov útočníci vyrabovali a rodiny pod hrozbou zastrelenia vyhnali na ulicu.

10:54 Český prezident Miloš Zeman prirovnal Krym ku Kosovu

Podľa slov nástupcu Václava Klausa by EÚ mala opatrne narábať s ponukou niekoľko miliardovej pomoci určenej pre postsovietsku krajinu. Český prezident Miloš Zeman vyjadril v piatok svoj kritický názor na dianie v Ukrajine a s tým spojenú reakciu Európy a USA. Podľa slov nástupcu Václava Klausa by EÚ mala opatrne narábať s ponukou niekoľkomiliardovej pomoci určenej pre postsovietsku krajinu. Zeman sa totiž nazdáva, že peniaze by teraz skončili v "čiernych dierach a vreckách tamojších oligarchov". Vyzval preto na tvrdé a jasne stanovené podmienky. Expremiér zároveň situáciu na ukrajinskom autonómnom regióne Krym prirovnal k bývalej srbskej provincii Kosovo, ktorého vyhlásenie nezávislosti spred šiestich rokov výrazne pobúrilo Rusov. Zeman zopakoval, že bol proti tomu, aby Praha uznala jeho jednostranne vyhlásenú samostatnosť.

"Existuje tu historický precedens odtrhnutia časti suverénneho štátu navzdory Bezpečnostnej rade OSN. Ten precedens sa volá Kosovo. Verejne som vystupoval proti odtrhnutiu Kosova, kritizoval som, že ČR uznala jeho nezávislosť.. Bolo by pokrytecké tvrdiť, že nezávislosť Kosova je v poriadku a nezávislosť Krymu je nemožná. Musíme každému merať rovnakým metrom," citoval portál ČT24 Klausovho nástupcu. Samotný exprezident konanie Západu na Ukrajine taktiež tvrdo skritizoval a konanie ruského prezidenta Vladimira Putina označil za "pochopiteľné a úplne racionálne".

9:57 Ukrajina poslala do Soči na paralympiádu jediného športovca

ONLINE Napätie na Kryme
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Twitter)

9:37 Naživo zo základne Belbek v Sevastopoli

9:29 Turecký diplomat Ahmet Davutoglu vyhlásil, že Krym by mal mať autonómiu v rámci Ukrajiny

9:21 Zdroje z ukrajinskej armády naznačujú, že Putin nechce vidieť do 16. marca na Kryme ani jedného ukrajinského vojaka

9:12: Čína rešpektuje rozhodnutie ukrajinského ľudu a nechce zasahovať do vnútroštátnych záležitostí. Chcú s Ukrajinou rozvíjať priateľskú spoluprácu, hovoria dokonca o možnej finančnej pomoci

9:00 Ruskí ozbrojenci blokujú vstup konvouju Organizácie spojených národov

8:45 Na povrch vyplávali zábery, kde ruskí vojaci napadli novinárov na Kryme

6:22 Moskva: Za pripojenie Krymu k Rusku demonštrovalo vyše 65.000 ľudí

Účastníci prijali petíciu, ktorá vyzýva ruskú vládu, aby podporila rozhodnutie krymského parlamentu o pripojení polostrova k Rusku, ako aj analogické uznesenie mestskej rady v Sevastopole.  "Podporujeme historickú voľbu obyvateľov Krymu a Sevastopolu ... a ich úsilie o obnovenie spravodlivosti a znovuzjednotenie sa s Ruskom," uvádza sa v petícii.  Demonštranti súčasne požiadali ruský parlament, aby okamžite začal formálny proces prijatia Krymu do zväzku Ruskej federácie. 

Krymský autonómny parlament sa vo štvrtok principiálne vyslovil za pripojenie polostrova k Rusku; definitívne rozhodnutie vo veci padne v referende 16. marca. V piatok prijala návrh na pričlenenie k Rusku aj mestská rada v krymskom prístave Sevastopol, ktorý nie je súčasťou Krymskej autonómnej republiky, ale podlieha priamo vláde v Kyjeve. 

4:28 Obama a Merkelová sa zhodli na potrebe stiahnutia ruských vojsk z Krymu

Americký prezident Barack Obama sa v telefonickom rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelovou zhodol na potrebe stiahnutia ruských vojsk z ukrajinského Krymu.  Obaja štátnici tiež zdôraznili, že na poloostov musia byť vpustení medzinárodní pozorovatelia a členovia misie monitorujúcej dodržiavanie ľudských práv, uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu. 

Podľa Obamu a Merkelovej by Moskva mala čo najskôr súhlasiť s vytvorením kontaktnej skupiny, ktorý by sprostredkovala priamy dialóg medzi Ruskom a Ukrajinou.  Diplomatické riešenie ukrajinskej krízy dnes podporil aj šéf čínskej diplomacie Wang I, podľa ktorého je potrebné zachovať pokoj a zdržanlivosť a zasadnúť k rokovaciemu stolu.

2:50 Radikál Jaroš chce byť prezidentom

Líder ukrajinského krajne pravicového hnutia Pravý sektor Dmytro Jaroš v piatok oznámil kandidatúru za prezidenta v májových voľbách. Predseda kyjevskej pobočky hnutia Andrij Tarasenko zároveň v tejto súvislosti dodal, že hnutie zmení svoj názov a stane sa politickou stranou. Tá sa chce neskôr zapojiť aj do parlamentných a samosprávnych volieb. Podľa Tarasenka totiž sektor "ostáva lídrom revolúcie a pripravuje sa na reakciu na zahraničnú agresiu" i "totálnu vojnu s Ruskom". Zároveň sa dištancoval od nového proeurópského vedenia v Kyjeve. Podľa jeho slov sa totiž "zmenili iba mená vo vláde".

Samotný Jaroš sa v minulosti vyjadril, že chce zakázať stranu parlamentom zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča, ktorého vládu označil za "vnútorný okupačný režim", a taktiež komunistickú stranu. Podľa jeho názorov Rusi "dlhé roky uplatňujú voči Ukrajincom systematickú a cielenú politiku útlaku" a preto je "samozrejme pripravený na konflikt s nimi". Ruská prokuratúra v stredu na Jaroša vydala medzinárodný zatykač. Urobila tak na základe jeho verejnej výzvy na uskutočnenie teroristických útokov na ruskom území. Vyšetrovací úrad žiada jeho vydanie na stíhanie, keďže podľa jeho tvrdení svojou výzvou smerom k lídrovi čečenských povstalcov Dokuovi Umarovovi ohrozil občanov Ruska. 

O ukrajinský prezidentský post sa okrem Jaroša chce uchádzať Vitalij Kličko, predseda parlamentnej strany UDAR (Ukrajinská demokratická aliancia za reformu), či prepustená expremiérka Julija Tymošenková, líderka najsilnejšieho opozičného zoskupenia Baťkivščyna (Vlasť).

1:30 Pentagón odhaduje, že na Kryme môže byť 20.000 ruských vojakov

Pentagón odhaduje, že na ukrajinskom Kryme môže byť v súčasnosti až 20.000 ruských vojakov, oznámila agentúra Reuters.  Hovorca Pentagónu John Kirby označil číslo 20.000 za dobrý odhad, ale zdôraznil, že Spojené štáty nemajú ohľadne počtu ruských vojakov na Kryme presné informácie. 

"Je to len odhad. Ako som povedal, nemáme úplne jasno, čo sa týka počtov," povedal Kirby na piatkovej tlačovej konferencii.  Poradca náčelníka ukrajinskej pohraničnej služby Serhij Astachov predtým odhadol, že sa na území Krymského polostrova momentálne nachádza okolo 30.000 ruských vojakov. 

Podľa Astachova tento odhad zahŕňa vojakov, ktorí sa na Krym presunuli minulý týždeň, ako aj 11.000 príslušníkov ruskej Čiernomorskej flotily, ktorí pôsobili na základni v Sevastopole už pred vypuknutím krízy na Ukrajine. Rusko naďalej tvrdí, že na Kryme má len jednotky, ktoré sú trvale dislokované v Sevastopole. O rusky hovoriacich ozbrojencoch, ktorí sa po Kryme presúvajú v maskovacích uniformách bez rozpoznávacích znakov a v autách s ruskými vojenskými ŠPZ, hovorí, že ide o miestnu domobranu.

Ukrajina však trvá na tom, že sa na jej území nachádzajú ruskí vojaci nad rámec počtu stanoveného medzištátnou zmluvou medzi Ruskom a Ukrajinou.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu