Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rada pre ľudské práva: Situácia na Kryme si nevyžadovala pomoc ruských jednotiek

Napätá situácia na Kryme
Napätá situácia na Kryme (Zdroj: SITA)

KYJEV/MOSKVA - Rada federácie, horná komora ruského parlamentu, dala v sobotu súhlas na vyslanie ruských jednotiek na Ukrajinu na základe nepravdivej informácie o obetiach z radov občanov Ruskej federácie na Kryme. Podľa agentúry Interfax to tvrdí Andrej Jurov, člen Rady pre ľudské práva pri Kancelárii prezidenta Ruskej federácie.

Podľa jeho slov predsedníčka Rady federácie Valentina Matvijenková v sobotu pred senátormi vyhlásila, že na Kryme došlo k obetiam na životoch v radoch etnických Rusov, čo "bola aj jedna z príčin hlasovania". Jurov sa na základe tohto tvrdenia spojil s ruským generálnym konzulom na Kryme, ktorý informáciu o ruských obetiach nepotvrdil.

Konzul Viačeslav Svetličnyj v rozhovore s Jurovom spresnil, že nočným incidentom, o ktorom Moskvu informoval krymský parlament, bolo v skutočnosti len niekoľko výstrelov do vzduchu a "bezvýznamný konflikt s použitím sily". 

Podľa Jurova je situácia na Kryme "absolútne stabilná" a "niet najmenšieho dôvodu na vyslanie nejakých jednotiek". "Myslím si, že poriadkové jednotky majú situáciu plne pod kontrolou a niet dôvodu na vyslanie žiadnych vojsk zvonku," spresnil Jurov.

Matvijenková tvrdila, že pri pokuse o obsadenie budovy ministerstva vnútra krymskej autonómnej oblasti došlo k obetiam na životoch, vrátane ruských. Dodala, že na Kryme dochádza k zastrašovaniu obyvateľstva.

Táto situácia viedla krymskú vládu k tomu, aby Rusko požiadala o pomoc a ochranu. Na námietku z pléna Rady federácie, že na Kryme nezahynul žiaden Rus, Matvijenková  podľa Jurova uviedla, že to nie je pravda. "Obete sú, aj medzi Rusmi," vyhlásila.

Rada federácie v sobotu jednomyseľne schválila uznesenie, ktorým prezidentovi Vladimirovi Putinovi dala súhlas na vyslanie ruských ozbrojených síl na Ukrajinu, a to "až do normalizácie spoločensko-politickej situácie v tejto krajine". Matvijenková dodala, že uznesenie nadobudlo účinnosť okamihom jeho schválenia senátormi.

Rozhodnutie Rady federácie vyvolalo vo svete veľké znepokojenie. Kvôli najnovšiemu vývoju na Ukrajine v noci nadnes zasadala Bezpečnostná rada OSN, dnes sa uskutoční schôdzka rady NATO a v pondelok sa zídu šéfovia diplomacie EÚ. Okrem toho viacero svetových lídrov absolvovalo sériu telefonických rozhovorov s cieľom nájsť riešenie najnovšej krízy na Ukrajine.

Krymský polostrov patril Rusku od konca 18. storočia až do roku 1954, kedy sa dokončila súčasná podoba ukrajinského štátu a vtedajší sovietsky vodca Nikita Chruščov daroval Krym Ukrajine.

Ruská Čiernomorská flotila sídli na základni v Sevastopole na základe dohody z roku 1997, ktorá umožňuje, aby tam mala umiestnených až 25.000 zo svojich vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu