Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenskí lekári sa postarali o výbornú reklamu pre našu krajinu: Píše o nás aj Harvard!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Slovenskí neurochirurgovia poukázali na novú metódu pri operáciách mozgu. Je bezpečnejšia ako predchádzajúce postupy, publikovali ju už aj v najvýznamnejšom neurochirurgickom časopise Journal of Neurosurgery. Prácu našich lekárov už citovali aj neurochirurgovia z Harvardskej univerzity. Informovalo o tom dnes rádio Expres.

"Novou metodikou je možné priamo počas odstraňovania mozgových nádorov identifikovať a zachovať drobné cievy, ktorých poškodenie zväčša vedie k ochrnutiu pacienta," vysvetlil pre rádio neurochirurg Andrej Šteňo z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB). Odporúča to robiť pomocou 3D-ultrazvukového prístroja. Spomínané tepienky sú podľa neho také drobné, že je komplikované aj ich predoperačné zobrazenie na magnetickej rezonancii.

"Nezriedka prechádzajú priamo cez mozgový nádor a počas operácie hrozí ich poškodenie," uviedol pre Expres Šteňo. V doteraz publikovaných zahraničných prácach boli pokusy o zobrazenie týchto ciev pomocou sonografie neúspešné, poznamenal bratislavský neurochirurg.

Fakt, že je spomínaná metodika pri operáciách dôležitá, potvrdil pre rádio aj svetová špička v 3D sonografii mozgu - prednosta neurochirurgie v nórskom Trondheime Geirmund Unsgaard. "Áno, myslím si, že článok Andreja Šteňa je veľmi dôležitý... Ak budete počas operácie vedieť, kde presne sa tieto cievky nachádzajú, operácia bude podstatne jednoduchšia. Myslím si, že spôsob, aký popisujú bratislavskí neurochirurgovia, je v súčasnosti takmer jediný spôsob, akým je možné tieto cievy lokalizovať. Takže je to podľa môjho názoru veľmi dôležité zistenie," zdôraznil. 3D-sonograf využívajú slovenskí neurochirurgovia každoročne pri desiatkach operácií mozgu a miechy.

Viac o téme: ZdravotníctvoChirurgiaSlovenskoHarvardská univerzitaJournal of Neurosurgery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu