Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prichádza revolučná záchrana zubov vďaka lieku na úplne inú chorobu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Vedcom sa pošťastil ďalší fantastický objav, ktorý môže raz a navždy ukončiť odveké ľudské trápenie s boľavými a pokazenými zubami. Predstavte si, že by ste prišli k zubárovi a ten by vám namiesto vŕtania alebo trhania zubov vložil do úst liečivú hmotu, po ktorej by vám poškodený zub znova dorástol. Sci-fi? Kdeže!

Výplne zubov možno raz budú minulosťou. Vedci z Kráľovskej akadémie v Londýne totiž zistili, že lieky pre pacientov s Alzheimerovou chorobou dokážu stimulovať opätovný rast zubného tkaniva. Ide o molekulu Tideglusib, ktorá podporuje rast kmeňových buniek a regeneráciu zuboviny v prípade výskytu infekcie zubu alebo stenčenia zuboviny po poškodení zubným kazom.

Zubár odhaľuje krutú pravdu: Čo sa stane s ústnou dutinou, keď vynecháme preventívnu prehliadku!

Zubári vedia napustiť malú biologicky rozložiteľnú špongiu liečivom a vložiť ju do dutiny zubu, kde spustí rast zuboviny a opravu poškodení v priebehu šiestich týždňov.

Nová liečba môže zuby zachraňovať

Podľa profesora Paula Sharpea, ktorý štúdiu viedol, je inovatívny postup jednoduchý a založený na prírodnej báze. Jeho výhodou je aj to, že použité liečivo bolo už klinicky otestované na pacientoch s Alzheimerovou chorobou. Ošetrovanie zubov týmto spôsobom je teda reálne. Zubári v súčasnosti používajú na výplň zubov materiály obsahujúce vápnik alebo kremík, ktoré v zube ostávajú a nedarí sa ich úplne odbúrať, čo znamená, že pôvodný obsah minerálov v zube nie je nikdy celkom obnovený.

Najnovšia metóda by mohla nahradiť bežne používané zubné výplne, ktoré sú náchylné k infekcii a častejšej výmene. Výsledkom je niekoľkokrát rozvŕtaný zub a ďalšie možné komplikácie končiace vytrhnutím zubu. Podľa vedcov by sa liečba mohla veľmi rýchlo rozšíriť do zubných ordinácií.

Prichádza revolučná záchrana zubov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

„Ide o vytvorenie prirodzenejšej opravy zubov, ktorá nielen odstraňuje mnohé problémy, ale spôsob je aj oveľa menej invazívny s ohľadom na pacientov,“ komentoval liečbu doktor Nigel Cartel, riaditeľ zdravotnej nadácie Oral pre Telegraph.co.uk. Zubné fóbie sú dodnes veľmi rozšírené a s využitím nového prirodzeného spôsobu na obnovu zuboviny by takýto postup mohol zmierniť úzkosť pacientov, ktorí majú problémy so zubami. Výsledky štúdie vedci publikovali v magazíne Scientific Reports.

 

 

Viac o téme: ZubyZubárObjavNová liečba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu