Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Objavili najstaršiu galaxiu vo vesmíre: FOTO Prekvapila žeravými hviezdami uprostred

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: NASA archív)

HOUSTON - Astronómovia sa roky zaoberajú skúmaním aj najodľahlejších kútov vesmíru, pritom však zabudli, že veľa sa môžeme naučiť aj z toho, čo si pamätá najväčší kus histórie. Odhaduje sa, že vesmír je zhruba 13,8 miliardy rokov starý, dvojica vedcov teraz objavila galaxiu, ktorá vznikla asi 600 miliónov rokov po Veľkom tresku. Práve vďaka úctyhodnému veku ju možno označiť za fascinujúcu.

Tento mesiac Adi Zitrin a Richard Ellis publikovali v odbornom periodiku Astrophysical Journal Letters štúdiu o galaxii nazvanej EGS8p7. Tá bola ešte začiatkom tohto roka definovaná ako vhodný kandidát na výskum, a to vďaka údajom zhromaždeným Hubblovým teleskopom. Vek galaxie sa podarilo určiť vďaka Dopplerovému javu, ako píše webstránka TechTimes.com.

Jednoducho povedané, ide o meranie zníženia frekvencie elektromagnetického žiarenia, ktoré sa šíri z galaxií a iných vesmírnych objektov vo vesmíre. Hovorí sa tomu Dopplerov červený posun, ktorý sa využíva v astronómii na určenie relatívneho pohybu hviezd voči Zemi. Od čoho sa však odvíja vek vesmíru, ako aj galaxie EGS8p7?

Odteraz je galaxia EGS8p7
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: I. Labbé (Leiden University), NASA/ESA/JPL-Caltech)

Po Veľkom tresku bol vesmír v podstate len veľký neporiadok nabitých častíc. Asi pred 3800000000 rokmi sa ochladil dostatočne na to, aby sa voľne elektróny a protóny mohli spájať, takže dovolili svetlu cestovať naprieč vesmírom. Podľa dostupných údajov galaxia EGS8p7 obsahuje v jadre niekoľko extrémne horúcich hviezd, teda je málo pravdepodobné, že tam je život.

Viac o téme: VesmírNASAHubblov teleskopNajstaršia galaxiaDopplerov jav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu