Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Škandinávske umenie dobrého života

Zobraziť galériu (3)

Dáni sú pokladaní za najšťastnejší národ na svete. Za ich spokojnosť môže hygge, pocit tepla a istoty, okamih pohodlia a radosti.

Kniha o hygge vám pomôže nájsť hygge a naučí vás, ako ho vytvárať každý deň. Uvarte si kávu, sadnite si do obľúbeného kresla a hľadajte spôsob, ako si zlepšiť život pomocou hygge.

Hygge (vyslovujtea hü-ga) je pojem súvisiaci s pocitom prítomnosti a spolupatričnosti. Najčastejšie ho charakterizuje potreba tepla, pohodlia, bezpečia a ochrany.

Hygge je zážitok sebauvedomenia a pocitu, že sme súčasťou komunity podobne zmýšľajúcich ľudí, ktorí sú pre nás zároveň oporou, dodávajú nám odvahu a poskytujú útechu.

Hygge teda znamená, že sa chceme so svojimi najbližšími podeliť o intimitu a zážitok spojenia. Vyjadruje pocit blízkosti a vzájomnosti pri spoločne strávených chvíľach s najbližšími. Hygge je pojem, v ktorom sa snúbi hojnosť so spokojnosťou. Vyjadruje potrebu „byť“ namiesto „mať“.

„Hygge je pocit, ktorý poznajú mnohí z nás, ale veľmi ťažko sa definuje,“ vysvetľuje autorka Knihy o hygge Louise Thomsen Brits. „Ak chceme tento zážitok pomenovať, musíme mu venovať trochu pozornosti, lebo hygge je slovo, ktoré zahŕňa dôverne známe pocity. Spýtajte sa sami seba, kde sa cítite najviac doma, z ktorých činností a zvykov máte radosť, kedy ste najviac v pohode a čo k tomuto pocitu najviac prispieva. Čo robíte, keď si chcete oddýchnuť? Ako si okolo seba vytvárate pohodlie?“

Presne to je hygge a každý z nás by ho chcel zažívať čo najčastejšie a najdlhšie.

Pre autorku znamená hygge rôzne činnosti:

Zapaľovanie sviečok patrí k našim každodenným hygge rituálom, keď trávime spolu najviac času a tešíme sa zo vzájomnej prítomnosti.
Hygge má aj podobu rozprávok na dobrú noc. Tento zvyk dodržiavam už dvadsaťtri rokov na oslavách narodenín alebo štedrovečernej večere.
V každom ročnom období si chodím zaplávať do blízkej rieky, vodím psov na vychádzky na veľké lúky a kúpem sa vonku.
Hygge tiež robím, keď varím rizoto alebo čaj, milujem sa s partnerom, i pri večernom čítaní v posteli.
Nachádzam ho uprostred tanečného parketu, pri prechádzkach mestečkom, kempovaní na lokálnych festivaloch alebo pri stretnutiach s priateľmi pri šálke kávy.
Hygge sa nachádza v pracovni môjho otca, v záhrade mojej matky, v tichom byte mojich tiet v Århuse či na verande pod šírym africkým nebom pri návšteve manželovej rodiny.
Hygge k nám prichádza spolu s našimi štyrmi deťmi, keď si všetci posadáme okolo ohniska pod duby v záhrade, hráme karty, prečesávame pláž, tancujeme v kuchyni alebo sa všetci schúlime pod deku a spoločne sledujeme filmy.

Stačí sa naladiť a nechať inšpirovať Knihou o hygge, aby ste aj vy zažívali osviežujúcu pohodu a šťastie.

Kniha o hygge je už v predaji v internetovom obchode iPark.sk. Osobný odber možný až na 101 pobočkách po celej SR >>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu