Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dnešní štyridsiatnici budú pred svojimi deťmi túto knihu skrývať! Dozvedeli by sa o nich pravdu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: PR)

Pavel Hirax Baričák vo svojej najnovšej knihe Vždy pripravený! s podnázvom Socializmus, heavy metal a čučo spomína nielen na romantické stavanie motokár, hranie vybíjanej a skrývačiek na sídlisku či Tuzex a bony od vekslákov.

Kniha Vždy pripravený! pripomína aj umelú stopercentnú zamestnanosť, prázdne obchody, absolútnu stratu dôvery k socialistickým inštitúciám, namosúrených fízlov vyskakujúcich zo žlto-bielej lady s nápisom VB, agentov komunistickej tajnej polície ŠtB vyhadzujúcich mladých zo škôl za piesne Karla Kryla, ale aj cestovanie po celej krajine za koncertmi.

            „Mohol som mať sedemnásť rokov, keď sme si požičali režijné lístky a vydali sa do Prahy na vystúpenie skupiny Arakain. Bolo to necelé dva roky pred Nežnou revolúciou,“ opisuje svoje zážitky Pavel Hirax Baričák. „Mame som povedal, že idem s družstvom na hádzanársky turnaj, aby som mal krytie,“ spomína autor v novej knihe. Miesto turnaja však v pražskom kultúrnom dome skákal na hudbu českých metalistov.

            „Koncert mal pauzu, aké bývajú na zábavách. Na to sme neboli zvyknutí. Ale najväčší šok nastal, keď prvé dve piesne zaspievala Alešom Brichtom predstavená akási Lucie Bílá. Azda v tej sále nebolo chlapa, ktorý by sa okamžite nezamiloval do štíhlej slečny odetej od hlavy po päty v čiernom,“ prezradil spisovateľ v jednej z kapitol knihy. „Na bohato obdarenej hrudi sa jej leskol obrovský obrátený kríž, hádzala čiernymi dlhými vlasmi, pričom do spoteného metalového publika šila refrén ‘Satanika!’“.

            Keď podobný satanistický kríž našiel učiteľ telesnej výchovy u vtedajšieho stredoškoláka Baričáka, namiesto futbalu pár hodín kopal pieskovisko, píše sa v knihe. Tá poteší všetkých, ktorí si chcú zaspomínať na život v socializme, ale aj hudobných nadšencov zaujímajúcich sa o vznik česko-slovenského rockového a metalového podhubia osemdesiatych rokov.

Lucka Bílá s gitaristom Arakain Jirkom Urbanom začiatkom druhej polovice 80. rokov.
Zobraziť galériu (3)
Lucka Bílá s gitaristom Arakain Jirkom Urbanom začiatkom druhej polovice 80. rokov.

Pavel Hirax Baričák (*1971) je slovenský spisovateľ, vydavateľ, cestovateľ, hudobník a propagátor zdravého životného štýlu. Je autorom 24 kníh. Je medzi nimi osem románov, šesť zbierok básní a séria cestopisných kníh. V beletrii debutoval románom Raz aj v pekle vyjde slnko (2007). Ako poet sa uviedol zbierkou More srdca (2009). Je autorom série kníh motivačnej literatúry Šlabikár šťastia. Z prvých troch titulov sa od roku 2012 predalo viac ako 200-tisíc výtlačkov. Jeho diela sú prekladané do češtiny a angličtiny. 

 

            Bol spoluzakladateľom martinskej kultovej heavy metalovej formácie Editor, v ktorej pôsobil v rokoch 1988 - 2011. Od roku 1994 súbežne účinkoval aj v indies skupine Lunatic Gods. Založil popovú formáciu Nothing. V súčasnosti vedie pagan metalovú skupinu Ramchat, s ktorou nahral tri albumy. Je ženatý, má dve deti. Žije v Martine.

Kniha Vždy pripravený! sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber možný až na 101 pobočkách po celej SR >>

Dnešní štyridsiatnici budú pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: PR)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu