Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mysli ako freak

Mysli ako freak Zobraziť galériu (2)
Mysli ako freak (Zdroj: Knižná revue)

Ten, kto rozmýšľa ako freak, narúša zaužívané postupy myslenia, s nadšením a odvahou pristupuje k novým výzvam a neváha plávať proti prúdu.

Novinár Stephen J. Dubner a inovatívny ekonóm Steven D. Levitt prichádzajú po úspechu prvých dvoch kníh Freakonomics a SuperFreakonomics s tretím pokračovaním Mysli ako freak (Vydavateľstvo Premedia). Ich spoločné popularizačné publikácie vystrelili na stupnici predajnosti a stali sa najobľúbenejšími autormi literatúry faktu posledného desaťročia. Nápad pozrieť sa na ekonómiu z celkom novej perspektívy, prepojiť ju s kurióznymi témami a výskumami a obohatiť pohľad na ňu nekonvenčnými otázkami je mimoriadnou ideou. V čase, keď nám už nestačia grafy a suchopárne traktáty o stave ekonómie, sa Dubner s Levittom pustili do oblasti, kde bizarnosť, sarkazmus a vzrušujúce napätie nemožno od vedy oddeliť.

Zatiaľ čo v predchádzajúcich dvoch knihách sa autori zamerali viac na príkladové štúdie (ako ovplyvní meno vaše bankové konto, aké prekvapenie spôsobil pozitívny dosah legalizácie potratov), v najnovšej publikácii si „novodobí výskumníci“ posvietili na jadro veci. Dá sa naučiť myslieť ako freak? Kniha však ani zďaleka nepripomína návod na život, opäť zohrávajú úlohu zaujímavé a vskutku originálne príklady. Dá sa samovražedné správanie predpokladať, alebo je na mieste pripustiť si, že o tejto téme ešte stále nevieme takmer nič? A môže za Kobiho celosvetový úspech v jedení párkov v rožkoch obdivuhodný apetít alebo inovatívny prístup? Autori v desiatkach situácií interpretujú svoj názor na kauzalitu, hľadajú prekvapivé príčiny, aby priniesli nečakané dôsledky. Definitívne potvrdzujú, že ekonómia nie je len nudná teória o peniazoch a číslach, ale vďaka vhodným otázkam sa môže stať vzrušujúcou sondou do vývinu spoločnosti a mysle jedincov. Knihe sa nedá uprieť široký záber tém, ani dôsledné spracovanie jednotlivých okruhov. V dôsledku balansovania medzi satirou, vtipom, istou ľahkovážnosťou a solídnejším deduktívnym pohľadom je však čitateľ občas na pochybách, či ide naozaj o relevantný výskum, alebo si z nás autori tak trocha strieľajú.

Tí, ktorí od knihy očakávajú sofistikovaný a odborný rozbor ekonomických teórií, budú pravdepodobne sklamaní. V knihe Mysli ako freak totiž rovina populárna vysoko prevyšuje rovinu náučnú. Avšak to bolo nepochybne cieľom autorov. Prepojiť svet výpočtov a grafov s oblasťou zábavy a humoru. A toto poslanie publikácia napĺňa do bodky.

Diana Mašlejová

Recenzie zaujímavých kníh nájdete v Knižnej revue 20 (1. októbra)!

Všetky freakovské knihy nájdete v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu