Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Prečo robíme to, čo robíme? A ako to zmeniť?

Charles Duhigg: Sila zvyku
Charles Duhigg: Sila zvyku (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - „Zmena návykov nie je vždy jednoduchá, ani rýchla, ale JE MOŽNÁ. A dnes už vieme, ako ju dosiahnuť.“ píše v knihe Sila zvyku americký novinár Charles Duhigg.

Charles Duhigg, rodák z Nového Mexika, študoval históriu na Yalskej univerzite, potom Business School na Harwarde. Je spravodajcom denníka New York Times, kde za svoje reportáže získal Pulitzerovu cenu. Osem rokov študoval najnovšie výskumy v oblasti zvykov, lebo si uvedomoval, ako veľmi ovplyvňujú zvyky celý náš život, napríklad zdravie, výkonnosť i úspech.

Knihu Sila zvyku autor rozdelil do troch častí. Prvá časť s názvom Zvyky jednotlivcov skúma návyky u jednotlivca, neurologické pozadie ich tvorby a na pozadí skutočných príbehov objasňuje, ako sa zbaviť nežiaducich návykov, či už je to fajčenie, prejedanie sa, obhrýzanie si nechtov alebo závislosť na alkohole. Prináša poznatky z oblasti psychológie, neurológie, ako aj napríklad výskumy vedcov na potkanoch, ktoré pomohli objaviť tzv. princíp zvykovej slučky i prepínanie mozgu do automatického režimu.

Druhá časť má názov Zvyky úspešných organizácií, v nej autor skúma správanie úspešných firiem. Opisuje napríklad, ako jeden manažér pomohol krachujúcemu hlinikárskemu koncernu stať sa vysokoprosperujúcou firmou, ako sa z mladíka bez maturity stal zmenou návykov vrcholový manažér, ale vysvetľuje aj, aké metódy používajú americké podniky na výskum spotrebiteľského správania. Dokonca zabŕdne aj do hudobného priemyslu, kde objasňuje, ako možno urobiť z neobľúbenej piesne hit.

V tretej časti nazvanej Zvyky spoločenstiev Duhigg približuje napríklad úspechy hnutia za občianske práva černochov v Amerike, za ktorými stojí zmena hlboko zakoreneného spoločenského správania obyvateľov. Ďalej opisuje, ako sa mladému pastorovi v Kalifornii (ktorý je mimochodom autor ďalšej zaujímavej knihy Život s jasným cieľom) podarilo vybudovať najväčší cirkevný zbor Spojených štátov zavádzaním nových zvykov, ktoré jeho členom pomáhali v rozvoji vlastnej osobnosti a zároveň aj upevnili celý zbor.

Je nepopierateľné, že kniha je ľahko a pútavo napísaná, na druhej strane sú niektoré príbehy trochu rozťahané. Čitateľov záujem o knihu však môže zvýšiť časť, v ktorej sa autor venoval firmám a v nich zaužívaným postupom. Napríklad, ako zmenil riaditeľ firmy správanie zamestnancov celej organizácie, či príbeh krízy v jednej z najpoprednejších nemocníc v Spojených štátov a ako zmenou organizačných návykov zamestnancov tejto nemocnice sa kríza prekonala. Dokonca sem autor, možno spočiatku nepochopiteľne, zahrnul aj analýzu požiaru v londýnskom metre. Zapôsobiť dokáže aj časť o obchodníkoch, ktorí sa snažia zistiť a ovplyvniť kolektívne zvyky spotrebiteľov, aby docielili vyšší zisk.

Čítanie Sily zvyku je užitočné z niekoľkých dôvodov. Uvedomíte si, o čom naše zvyky sú, prečítate si ich serióznu analýzu, podstatu ich tvorby a aj možnosť zmeny. Veď ako konštatuje autor: „Každá kapitola vychádza zo základného presvedčenia: zvyky možno zmeniť, ak pochopíme ich podstatu.“ Preto by po nej mali siahnuť všetci, ktorí by si chceli svoj život vylepšiť zanechaním otravných a nechcených návykov a vytvorením si takých, ktoré im skvalitnia život. Aj tí, ktorí (si myslia, že) nemajú čo zmeniť, by ju nemuseli hneď odsúdiť. Lebo aj to je sila zvyku.

Petra Belovická

Kniha Sila Zvyku sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu