Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Dopravcovia chcú menej platených ciest 1. triedy

Dopravcovia počas blokády na Rožňavskej ulici
Dopravcovia počas blokády na Rožňavskej ulici (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) dnes požiadala ministerstvo dopravy o pozastavenie výberu mýta do konca apríla a výraznú redukciu počtu spoplatnených ciest prvej triedy.

Ministerských úradníkov žiadajú o odpoveď do tohto piatku, informovala únia ČTK. Ministerstvo však návrhy odmietlo. Niektorí kamionisti v minulosti nevylúčili obnovenie blokády ciest, pokiaľ ministerstvo nepristúpi na ich požiadavky.

Malí dopravcovia združení v UNAS navrhujú znížiť celkovú dĺžku spoplatnených ciest prvej triedy zo súčasných približne 1500 kilometrov na 333 kilometrov, čo by však malo výrazný dopad na výber mýta. Nákladná doprava by podľa nich mala platiť iba za úseky, ktoré idú súbežne s diaľnicami a rýchlostnými cestami.

"Navrhujeme dopravnými značkami zakázať ich prejazd tranzitnej nákladnej doprave, ako je to riešené i v iných európskych krajinách, aby z tohto dôvodu nedochádzalo k ich nadmernému zaťažovaniu," píše sa vo vyhlásení dopravcov.

Hovorca ministerstva dopravy Stanislav Jurikovič potvrdil, že po viac ako dvojtýždňovom prerušení sa mýto na cestách prvej triedy znova začne vyberať od začiatku februára. "Nie je dôvod na ďalšie odklady, systém je funkčný, problémy riešime," povedal.

Ministerstvo podľa hovorcu neuvažuje ani o skrátení spoplatnených úsekov. "Tranzit by sa presunul na bezplatné cesty," povedal Jurikovič. Ministerstvo pozastavilo pre niektoré problémy výber mýta na cestách prvej triedy od minulého štvrtka, podľa hovorcu už došlo k nárastu prepravy na bezplatných úsekoch o desatinu.

Únia autodopravcov organizovala začiatkom roka jeden z najväčších protestov v histórii samostatného Slovenska. Kamionistom sa podarilo donútiť vládu Roberta Fica (Smer-SD) k niektorým ústupkom. Kabinet pozastavil výber mýta na cestách prvej triedy do konca januára a ako kompenzáciu zvýšeného spoplatnenia ciest schválil zníženie spotrebnej dane z nafty o 11,3 centu.

O zmene bude ešte rozhodovať parlament. Ďalší návrh novely počíta so znížením výšky niektorých pokút za nesprávne používanie systému. Slovensko zaviedlo vyberanie mýta pre automobily nad 3,5 tony od začiatku tohto roku. Už v prvých dňoch však vodiči tvrdili, že systém je nepresný a platia aj za neprejazdené kilometre.

Nepáčila sa im aj údajne vysoká poruchovosť palubných jednotiek a výška poplatkov. Ministerstvo dopravy plánuje rozšíriť vyberanie mýta aj na osobné automobily.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu